05 maig

2022

 

Les aixetes de fons i els passacascs són elements que requereixen d’una especial atenció quan parlem de fer el manteniment d’un vaixell o veler.

En trobar-se sovint per sota de la línia de flotació, qualsevol petit problema pot suposar una reparació costosa, d’aquí la importància d’assegurar-nos del seu bon funcionament.

Fa poc hem hagut de canviar les aixetes de fons d’un vaixell de l’escola, el Captain Spider, per la qual cosa aprofitem l’ocasió per a aprofundir en el tema.

Què són les aixetes de fons per a vaixells?

Es tracta bàsicament d’una vàlvula que permetrà (o no) el pas de l’aigua.

S’instal·len en els passacascs, habitualment sota la línia de flotació, per la qual cosa, si la vàlvula falla o hi ha una fugida, ens trobaríem amb una via d’aigua en l’embarcació.

O, per contra, si s’obstrueix, podria bloquejar l’entrada d’aigua del refrigerador del motor, per exemple, amb el greu problema que això suposa.

Per a què serveixen les aixetes de fons?

Les aixetes de fons estaran conectades a una o diverses canonades que utilitzaran els diferents sistemes de l’embarcació: bombes de desguàs, refrigerador del motor, banys etc.

Els trobarem en la sentina, la part més baixa de l’embarcació.

En qualsevol cas, sempre han de ser accessibles i manipulables des de l’interior de l’embarcació.

Tipus d’aixetes de fons

El principal diferenciador dels diferents tipus d’aixetes de fons que podem trobar en el mercat és el material amb el qual estan construïts.

blog_grifos de fondo barco_aixetes de fons

Què són els passacascs?

Hem dit que les aixetes de fons van connectats als passacascs.

El passacasc és, precisament, la peça que travessa el casc i permet la circulació d’aigua entre l’interior de l’embarcació i l’exterior.

Es tracta d’una peça clau i estanca, atès que igual que amb les aixetes de fons, si falla en el seu funcionament podem acabar amb una via d’aigua.

Un passacascs en si no compta amb cap vàlvula ni mecànica. És un petit passador que acaba en una rosca, on es connecta l’aixeta de fons.

Les aixetes de fons i els passacascs han de ser del mateix material

Trobem tres tipus d’aixetes de fons i passacascs: de bronze, acer inoxidable i llautó.

Abans de debatre quin dels materials és el millor, hi ha una qüestió important que hem de conèixer:

“No s’han de barrejar peces: aixetes de fons amb passacascs de diferents metalls, atès que a causa de l’electròlisi es corroiran i s’acabaran danyant.”

Sabent això, si hem de canviar les aixetes de fons, comprarem uns del mateix material que els passacascs.

Si no, l‘aixeteria de bronze és habitualment la que millors resultats dona quant a relació qualitat preu. Si es revisen amb freqüència i se’ls fa un bon manteniment poden durar molts anys.

Blog Escola Port grifos de fondo y pasacascos; Aixetes de fons i passacascs

Canviar aixetes de fons veler

Per a canviar una aixeta de fons que es trobi per sota de la línia de flotació existeixen dues opcions:

La primera seria treure el vaixell de l’aigua i fer la reparació en sec. Això implica no sols pagar les peces i la mà d’obra, si no que a més afegir-li el sobrecost de l’escar.

La segona opció per a canviar aixetes de fons és realitzar la reparació amb el vaixell en l’aigua.

Consisteix a col·locar un dull (tap de fusta) en el passacascs des de l’exterior i després canviar l’aixeta de fons des de la sentina.

Si el fa un bon professional és una forma molt més ràpida i econòmica de canviar una aixeta de fons.

Quant costa una aixeta de fons? Preu aproximat

El preu d’una aixeta de fons sol estar entorn als 15€, encara que el costós de la reparació serà la mà d’obra.

L’ideal és aprofitar l’avarada anual per a revisar i/o canviar els passacascs i aixetes de fons si fes falta.

Treure el vaixell de l’aigua expressament per a aquesta reparació pot suposar entorn dels 400€ per a una eslora de 15 metres.

Manteniment i prevenció

Si parlem de recomanacions i bones pràctiques quant al manteniment de les aixetes de fons i passacascs, podríem destacar els següents punts:

Greixat i manipulació

Caldrà mantenir les vàlvules ben greixades i lliures d’òxids. És recomanable també accionar-les repetidament de tant en tant, per a evitar que els mecanismes es bloquegin.

Protecció

Hem d’evitar que elements que pugui haver-hi en la sentina colpegin o facin pressió sobre les aixetes de fons.

També caldrà assegurar que les canonades no estiguin aixafades o amb corbes abruptes per a assegurar-nos que els líquids poden fluir bé.

Blog_Escola Port_Aixetes de fons i passacascs; cambiar grifos de fondo

Tancar en desús

És recomanable tancar les aixetes de fons si no navegaràs en un llarg període de temps.

Tenir les vàlvules tancades serà una mesura de seguretat més enfront de petites fuites o vies que puguin sorgir en altres elements de l’interior de l’embarcació.

Vaixells amb molts usuaris

En clubs o escoles nàutiques com la nostra són moltes les persones que naveguen i utilitzen les embarcacions de la nostra flota.

En aquests casos la recomanació és no tancar mai, excepte en emergència, l’aixeta de fons de refrigeració del motor.

Si a la persona que navegarà se li oblidés obrir-ho produiria un sobreescalfament en el motor provocant una avaria important.

Un cas pràctic sobre una aixeta de fons trencat

Recentment hem tingut un seriós problema amb un de les aixetes de fons del nostre veler Captain Spider.

Com podem veure en la imatge, la part roscada de l’aixeta de fons s’ha afeblit i ha acabat trencant-se sent necessari reemplaçament.

Blog_Escola Port_Aixetes de fons i passacascs, Grifo de fondo roto

 

Podem apreciar com malgrat tractar-se de peces metàl·liques i robustes, els passacascs i aixetes de fons sofreixen un important desgast degut a les condicions de salinitat i humitat en les quals treballen.

D’aquí recalcar la importància de revisar el seu estat periòdicament i canviar-los abans d’arribar a una situació com aquesta.

En aquest post hem après què són i per a què serveixen les aixetes de fons i els passacascs en un vaixell.

Hem estudiat els tipus de materials que s’utilitzen en la seva construcció i hem repassat algunes de les recomanacions bàsiques quant al seu ús i manteniment.

En definitiva, elements que passen desapercebuts però que sempre hem de tenir controlats donada la importància del seu bon funcionament.