03 febr.2023
La Posidònia, desconeguda per a molts, però vital per a l’ecosistema i la biodiversitat, és un dels patrimonis més importants quan parlem de valor i conservació del medi ambient marí a la mar Mediterrània.
A més, sabies que és la responsable principal del color turquesa de les aigües d’Eivissa i Formentera?
En aquest article coneixerem de primera mà la Posidònia aprenent a identificar-la, entenent els beneficis i la importància de la seva conservació davant de les diferents amenaces que la posen en perill.
Què és i per què és important la Posidònia?
La Posidònia és una planta marina i no una alga com es podria pensar. És endèmica del mar Mediterrani, cosa que significa que només creix aquí.
És una planta marina (amb flors i fruits) amb fulles allargades, fines, verdes i flexibles que s’estenen pel fons del mar formant grans praderies ondulants.
Creix en aigües poc profundes (entre 1 i 30 metres) i les fulles poden arribar a mesurar fins a 1 metre de longitud.
Cicle biològic
La Posidònia és una planta marina amb un cicle vital marcat per les estacions.
Les tempestes que ocorren a finals d’estiu arrenquen les fulles velles, deixant les més joves i verdes, i en aquesta època es dóna l’inici del cicle de vida de la planta.
Gràcies als nutrients emmagatzemats durant la primavera, a la tardor les noves fulles de la Posidònia comencen a brollar, i és quan les praderies adquireixen un aspecte més verd i saludable. És també quan es dóna la floració.
La llavor de la Posidònia està recoberta d’una paret poc densa, cosa que li dóna flotabilitat, per la qual cosa pot navegar per la superfície del mar a grans distàncies.
Quan aquesta escorça es descompon, la llavor cau al fons germinant i es converteix en l’inici d’una nova praderia si les condicions ho permeten.
Durant l’hivern, a causa de les temperatures baixes, el creixement de les fulles és lent.
És a partir de març, quan al costat de la pujada de les temperatures, la Posidònia creix amb força i arriba a la seva maduresa, sent a la primavera quan les fulles arriben a la seva màxima longitud i les praderies es mostren denses i verdes.
Afavorides per la calidesa de les aigües a l’estiu, diferents organismes creixen i viuen sobre les fulles de la Posidònia , reduint la seva capacitat de fer la fotosíntesi i resultant en un creixement gairebé nul de les mateixes.
A més, les praderies adquireixen primer un color blanquinós i s’enfosqueixen després, transmetent un aspecte poc saludable i apropant-se al final del seu cicle, per ser arrencades de nou durant les últimes tempestes de l’estiu.
Valor ecològic
El fet que des de l’any 1999 la prada del Parc Natural de les Salines d’Eivissa i Formentera fos declarada Patrimoni de la Humanitat demostra la importància que tenen aquestes formacions per al medi ambient i la biodiversitat.
Anem a llistar a continuació algunes de les més importants:
Beneficis de la Posidònia
● Protecció de costes: la Posidònia ajuda a protegir les costes, i especialment les platges, en absorbir l’onatge i reduir l’erosió.
● Combat el canvi climàtic: és una important productora d’oxigen gràcies a la fotosíntesi, amb una capacitat de capturar CO2 fins a 20 vegades superior a la d’un bosc terrestre de la mateixa mida.
● Protecció de la biodiversitat: les praderies de Posidònia són un important refugi i aliment per a una gran varietat d’animals marins, incloent-hi peixos, crustacis i mol·luscs.
● Formació de sediments: La Posidònia ajuda a la formació de sediments en acumular fulles i arrels, afavorint la formació de sorra.
És a més un clar bioindicador de la qualitat de les aigües, ja que requereix certes condicions per poder desenvolupar-se.
Lamentablement, són moltes les amenaces que posen en perill la vida i la supervivència de la Posidònia, especialment a les costes properes a les Illes Balears.
Amenaces a la Posidònia
Entenent els beneficis i la importància de la Posidònia, la conscienciació sobre les nostres accions i la protecció d’aquesta espècie ha de ser una de les prioritats d’institucions, organitzacions i persones que facin qualsevol activitat als entorns on habita.
Així, les principals amenaces que la posen en risc són:
● Fondejos: les àncores i cadenes de les embarcacions d’esbarjo que cauen sobre les praderies les fan malbé greument, per la qual cosa sempre s’hauria de fondejar als llocs permesos o utilitzant les boies disposades per a tal fi.
● Pol·lució i abocaments: ja sigui per embarcacions, depuradores, indústria o qualsevol altra activitat, els contaminants afecten greument el creixement de la Posidònia.
● Pesca : a nivell mundial és la responsable d’emetre gairebé el doble de CO2 que la indústria de l’aviació. La major part de modalitats de pesca estan prohibides a la reserva des Freus, entre Eivissa i Formentera.
● Canvi climàtic: variacions a la temperatura de l’aigua o als cicles de les estacions de l’any deguts al canvi climàtic poden tenir un gran impacte, disparant-ne la mortalitat quan la temperatura de l’aigua supera els 28 °C.
Què podem fer? Apadrinar la Posidònia
A més d’actuar amb sentit comú i responsabilitat ambiental, hi ha altres formes d’afavorir la conservació de la Posidònia.
El projecte Save Posidonia té com a objectiu promoure el turisme sostenible a lilla de Formentera a les Illes Balears, amb un pla dacció per recaptar fons destinats exclusivament a la conservació daquesta planta marina.
És una iniciativa del Consell Insular de l’illa de Formentera.
Pots apadrinar posidònia des d’1,00 €/m2 i contribuir a la conservació i la protecció d’aquest organisme tan important.
Coneix més sobre el projecte en detall clicant aquí o pots fer una aportació des d’aquí.
La més gran i longeva de les plantes
Acabem amb una curiositat, atès que resulta que una planta de Posidònia va ser objecte d’una gran troballa a les Illes Balears cap al 2006.
Se’n va descobrir un exemplar que s’estén sobre una àrea de prop de 8 km de longitud i que forma una única praderia submarina d’aproximadament 700 km² (uns 75 camps de futbol).
S’estén des d’Es Freus a Formentera fins a la platja de Ses Salines a Eivissa i s’estima que pot tenir una edat de més de 100.000 anys.
Aquesta planta és considerada com un dels organismes vius més grans i longeus del món, cosa que la converteix encara més única i espectacular.
Tanquem un post on hem pogut conèixer de primera mà aquesta espècie tan especial i important, però que passa de forma tan desapercebuda entre les persones que visiten les Balears.
La Posidònia juga un paper clau en la conservació de l’ecosistema i la biodiversitat de les illes Pitiüses, però també al conjunt del mar Mediterrani.
Sens dubte, un patrimoni de valor incalculable que hem de conèixer, promoure i protegir.