22 oct.

2019

Elena Álvarez, Oficial Radioelectrònic Naval de la Marina Mercant, Operador General del SMSSM i Radiotelegrafista. Professora d’Escola Port.

Menys d’un 20% dels títols nàutics d’esbarjo pertanyen a dones, a Escola Port estem decidits a reduir la bretxa de gènere.

La nàutica d’esbarjo agrada tant a homes com dones, però tot i així hi ha molts més homes que s’animen a obtenir una titulació nàutica. Les dades de l’ensenyament de nàutica d’esbarjo Catalunya proporcionades per la Generalitat apunten a un el 82% d’homes obtenen titulacions d’esbarjo per davant d’un 18% de dones.

No sabem per quina raó les dones, que gaudeixen tant com els homes de la mar, es decideixen en menor mesura que els homes a l’hora d’obtenir una titulació, que els permetrà augmentar els seus coneixements, navegar amb més seguretat i també gaudir més del mar.

En realitat, la bretxa de gènere, és un fenomen que afecta el sector nàutic professional globalment. Segons l’Organització Marítima Internacional (OMI), dels 1,2 milions d’marins del món, només el 2% són dones i el 94% treballen en creuers.Reducir la bretxa de gènere és un dels objectius de les Picture1Nacions Unides (Agenda per al Desenvolupament Sostenible 2030); en concret, “arribar a una igualtat de gènere i donar poder a totes les dones i nenes”. A la nàutica, un sector o espai històricament dominat per homes, es veu encara més imprescindible fer esforços per revertir la situació i arribar a un punt més equilibrat.

L’OMI s’ha bolcat a contribuir a l’objectiu d’igualtat i ja en el nostre context també la Generalitat de Catalunya ha desenvolupat un pla estratègic per als propers anys (2018-2030) on la qüestió d’igualtat de gènere és capital. Es busca millorar la bretxa en base a la visibilització i el reconeixement, entre d’altres estratègies.

En Escola Port durant els propers dies i mesos iniciarem diverses accions per ajudar a reduir la bretxa de gènere en la nàutica. Volem animar a les dones a navegar, ja que creiem que el mar és un lloc per al gaudi per a tothom, així com també un espai de treball ple d’oportunitats per a tota la població.


La primera acció que hem posat en marxa és la promoció MUJERESALTIMON. No pararem aquí, a Escola Port estem decidits a contribuir a la reducció de la bretxa de gènere en la nàutica d’esbarjo.