10 des.

2019

És molt freqüent veure com es confonen els termes Zona de Navegació (zona 1, zona 2, zona 3, zona 4, zona 5, zona 6, zona 7) i les Categories de disseny A, B, C, D.

Les zones de navegació es determinen en funció de la distància de la costa a la qual es va a navegar i marquen el requisit per als equips de seguretat que han de portar lesembarcacions.A la imatge es pot veure les diferents zones de navegació i la separació de la costa a la qual pot navegar el vaixell.

Les categories de disseny tenen a veure amb la separació de la costa a la qual pot anar una embarcació i el nombre de persones que poden anar a bord en funció de el disseny i construcció de l’embarcació.

Una embarcació amb categoria de Disseny A estarà preparada per navegar amb vents de més de força 8 (escala Beaufort) i onades de més de 4 mts, si la categoria és B, podrà navegar com a màxim amb vents de Força 8 i onades de fins a 4 mts, si la categoria és C amb vents fins a força 8 i onades fins a 2 mts i si la categoria és D amb vent fins a força 4 i onades fins a 30 com.

En què es diferencien les categories de disseny d’embarcacions i les zones de navegació?

Les categories de disseny són una cosa que ja vénen definit a la placa CE de el vaixell quan surt de fàbrica. Aquesta placa indica el nombre màxim de persones que podrà dur quan navega a A, a B ia C.

Les zones de navegació és una cosa que ja depèn de l’armador o propietari de l’vaixell, ja que en funció dels equips de seguretat que posi a la embarcació, podrà anar a una zona o una altra.

Un vaixell amb categoria de disseny B no podrà fer navegació oceànica per molts equips de seguretat que posi l’armador al vaixell, tret que es realitzi un estudi d’enginyeria i es reforci l’embarcació per poder navegar a la zona A.

I 1 vaixell amb categoria de disseny A, si l’armador decideix equipar-lo amb elements de seguretat de zona 4, per exemple, no podrà navegar més lluny de 12 milles de la costa.

A la següent imatge hi podem veure la placa d’una embarcació Jeanneau que pot navegar com a màxim amb 8 tripulants (600 Kg) a A, 10 tripulants (750 Kg) a B i 12 tripulants (900 Kg) a C.

CE placa de barco

A quina zona de navegació equival cada categoria de disseny?

En aigües espanyoles s’ha establert una equivalència entre les zones de navegació i les categories de disseny.

Equivalències de les categories de disseny i zones de navegació.

Categories de disseny Zones de navegació corresponents
A: Oceànica 1,2,3,4,5,6,7
B: Alta Mar 2,3,4,5,6,7
C: Aigües costaneres 4,5,6,7
D: Aigües protegides 7

Per a cada zona de navegació el patró de l’embarcació ha de tenir la titulació adequada.Per navegar en zona 4, per exemple, el patró de l’embarcació ha de tenir el PER (patró d’embarcacions d’esbarjo), i si realitzen les pràctiques d’habilitació Illes podran navegar fins zona 2 en el Mediterrani espanyol.