06 març

2014

 

Aquest any 2014 s’està portant molt bé amb els aficionats a la vela. Parlem de cinema, ja que no recordem cap any en què es projectessin dues pel·lícules dedicades a la vela.

Al gener vam veure la pel·lícula “En solitari” protagonitzada per François Cluzet i a finals de febrer hem vist la pel·lícula “Quan tot està perdut” protagonitzada per Robert Redford. Les dues pel·lícules són 100% nàutiques i de qualitat.

ensolitaire allislost

No volem revelar els arguments de cadascuna de les dues pel·lícules, però sí que ens agradaria donar el nostre punt de vista “tècnic” pel que fa a navegació, ja que ambdues toquen el món de la navegació a vela.

Per la primera pel·lícula, el navegant català (Alex Pella) va ser l’encarregat de supervisar tots els aspectes tècnics de la navegació. Hem de dir que ha fet una bona feina ja que pràcticament no hem detectat errors. En canvi, a la pel·lícula americana ens queda el dubte de si els errors que detectem formaven part del guió.

La pel·lícula europea us la podem recomanar per les impressionants imatges de l’IMOCA 60 navegant. Us cridarà l’atenció com és la vida a bord del veler i els detalls sobre com s’utilitzen els equips electrònics.

La pel·lícula americana, magistralment interpretada per Robert Redford, us la recomanem com un curset de dues hores de resum de tots els mals possibles que et poden ocórrer en un veler i com el protagonista mira de superar-los. Hem vist multitud d’errors de coneixement nàutic a l’hora de capejar els temporals, per exemple, però ens queda el dubte si el director de la pel·lícula buscava precisament que el navegant cometés molts errors per després superar les difícils situacions a què es trobava.

A Escola Port Barcelona amb els nostres cursos pràctics provem d’explicar aquest tipus de situacions i com anticipar-s’hi perquè no passin, ja que en una embarcació quan fas una llarga travessia com la que vam veure en la pel · lícula pots enfrontar-te a multitud de reptes. El bon navegant ha de saber anticipar-se a les situacions per minimitzar o evitar-ne els seus efectes.

Des del nostre punt de vista el protagonista d’ aquesta pel·lícula, Robert Redford, es va haver d’enfrontar a més situacions adverses del normal, ja que el mateix no es va anticipar a elles com hauria d’haver fet i no va prendre les decisions adequades en cada moment, encara que sí va tenir una voluntat de ferro per intentar sortir de cada situació. D’aquí que acabem deduint que els errors tècnics que apreciem en la pel·lícula formaven part del guió.

Confiem que tant la indústria europea del cinema com l’americana repeteixin iniciatives com aquestes i en el futur vegem més pel·lícules de navegació al cinema. El món de la nàutica i la navegació a vela pot donar per a molt, poden plantejar increïbles plans de navegació que molts aficionats hem pogut gaudir en les nostres vides. El normal és que el mar sigui un lloc de gaudi i no ens agradaria que la gent s’espanti davant escenes com les de la pel·lícula americana i pensin que el mar no és per a ells, ja que el mar és un lloc fantàstic per relaxar-se i gaudir, però, a diferència d’altres activitats, convé estar preparat i per a això, anar a escoles i llocs on t’ensenyin com gaudir d’ell i preparar-te per evitar passar per situacions difícils i, si es donen, aprendre a superar-les.

Escola Port Barcelona.   Rodrigo Andrade Olivié.