14 març

2022

Cometre errors en començar a navegar i superar dificultats en la mar sempre ens farà millorar i enfortir les nostres qualitats.

En els nostres primers passos com a navegants sempre venen bé uns bons consells per a estalviar-nos algun ensurt que posi en perill, no sols el pla que teníem previst, sinó la nostra pròpia seguretat.

Són petits detalls que potser mai t’has plantejat, però la veritat és que en començar a navegar cal prendre’s el temps necessari per a preparar la tan desitjada sortida a la mar.

Primers passos en començar a navegar

Primer de tot hem de identificar els nostres gustos i interessos per la mar i la navegació.

No és el mateix sortir a fer una passejada en una embarcació petita a motor, que pretendre sortir a fer una travessia en veler. Cada embarcació està fabricada per a una mena de navegació i un perfil d’usuari. Hem de definir el tipus d’embarcació i el tipus de navegació que ens agradaria realitzar.

Blog-Escola_Port_Com prevenir errors en començar a navegar, empezar a navegar

Una vegada definits interessos, tipus d’embarcació i tipus de sortides que ens agradaria realitzar haurem de buscar on fer els nostres primers passos en començar a navegar.

Triar escola de navegació

Un dels llocs on millor definirem el nostre perfil com a navegant, la passió per la mar i tot el relacionat amb la nàutica és en una bona escola.

En una bona escola nàutica no sols et formessis amb la titulació necessària per als teus objectius com a futur navegant, sinó que formessis part d’una gran comunitat en la qual tant alumnes com professionals compartireu interessos en comú. Podent entrar a formar part d’un club en el qual es fomenti la formació i experiències per a enfortir les teves qualitats com a navegant.

Una vegada complert l’objectiu de formació i centre de referència per a donar-te suport en les teves aventures com a principiant en la mar podrem començar a tenir una certa independència i programar les nostres pròpies sortides siguin amb un club, llogant una embarcació o adquirint una en propietat.

En qualsevol cas, l’inici si es fes a la mar serà comuna per a tots.

Consells navegar per a principiants

Blog-Escola_Port_Com prevenir errors en començar a navegar, empezar a navegar

Estat de l’embarcació

Abans de començar a navegar, hem de comprovar el bon estat de l’embarcació i que tot funcioni correctament.

Revisarem els equips de navegació i comunicacions, són els que ens permetran orientar-nos i poder donar referències en cas de sol·licitar ajuda.

Mantenir l’equip de propulsió (motors) i sistema elèctric, sense ells estarem a la deriva com en un matalasset enmig de la mar. Finalment, és important comprovar els nivells (oli, combustible i aigua que serà el recurs imprescindible abordo, mai sabrem el temps que passarem aïllats en cas de quedar a l’espera d’ajuda)

Quant a embarcacions de vela, fonamental un correcte estat i funcionament de tota la arboladura, veles, aparells i altres elements que conformen el sistema principal de propulsió i navegació en els velers.

Prestar especial interès i atenció a el manteniment abordo dels equips de seguretat i dispositius de seguretat necessaris, la teva tranquil·litat i benestar depenen d’ells.

Previsió meteorològica

Ens informarem de la previsió meteorològica de la zona on pretenem navegar, evitant la sortida en cas de mal temps o mala visibilitat.

Recorda que tenim un post sobre les millors Apps i webs per a predicció marítima del temps.

Pla de navegació

Abans de sortir informarem de la data/hora prevista de sortida/arribada i port de sortida/destinació, procurarem realitzar un pla de navegació i comunicar-lo al port o familiars en terra.

empezar a navegar

Titulació al dia

Una mica imprescindible al que no se li sol donar la suficient importància és tenir al dia la titulació nàutica i la documentació reglamentària. És important que aquesta documentació estigui d’acord amb l’embarcació a tripular i les navegacions a realitzar.

Nombre de tripulants

Mai embarcarem en l’embarcació més tripulants dels permesos. Fer-ho pot ser molt perillós i podem incórrer en un delicte.

Recordar sempre, davant qualsevol situació de perill els recursos i dispositius que tinguem al nostre abast, per a comunicar i gestionar l’emergència amb les màximes garanties d’èxit.

Consells per a evitar males experiències en començar a navegar

El responsable abordo

És possible que et trobis navegant amb amics d’igual experiència, però si la situació es torna perillosa, massa veus obstaculitzaran els teus esforços. Abans de sortir a la mar fes un petit breafing deixant clar els consells de seguretat i la responsabilitat del patró que és la persona que té l’última paraula.

empezar a navegar

Quan el mareig pot aparèixer

El mareig és la major preocupació de moltes persones quan es tracta de navegar. Hi ha diverses tàctiques que funcionen per a diferents persones. Usar pastilles anti-mareig és fonamental per a prevenir, fins i tot arribat el moment de malestar, si el temps acompanya, saltar a l’aigua i romandre uns minuts ajuda a calmar el malestar. Les persones marejades han de ser cuidades, hidratades i preses de debò.

Aigua i aliments

Navegar és un treball famolenc, així que porta’t menjar. El moviment mentre navega pot fer que cuinar o fins i tot reescalfar sigui un desafiament, així que prengui aliments fàcils de menjar i d’alta energia. És essencial beure abundant aigua i sempre ha de mantenir-se en almenys dos recipients d’emmagatzematge diferents en cas de contaminació.

Temperatura corporal

Sortir a la mar comporta sentir més fred que en terra i el vent farà que les coses siguin encara més fredes, sigui hivern o estiu. Convé sortir sempre ben equipat independentment de l’aparent dia que es presenti, hem d’estar preparats per a ser sorpresos per vents, pluges i canvis sobtats de l’estat de la mar.

Practicar, practicar, practicar

Només la pràctica i les experiències faran que tinguis el mínim de confiança i familiarització en la mar que garanteixi una bona experiència. En començar a navegar, és imprescindible sortir en companyia dels qui tinguin mes experiència, practicar amb ells i continuar aprenent. Formar part d’un club de navegació, participar en travessies, regates o llogar de tant en tant si no tens embarcació en propietat.

A gaudir!

Començar a navegar et donarà la llibertat d’utilitzar el món natural per a moure’t. Una vegada que aprenguis a navegar i comprenguis un mínim la climatologia, podrà visitar centenars de llocs i gaudir de moltes experiències!