12 nov.

2021

Al llarg dels anys, a l’Escola Port hem atès milers d’alumnes. Coneixem les inquietuds i les necessitats que influeixen en l’aprenentatge dels alumnes, sigui en el contingut i l’experiència amb el mar, com també, en com s’adapten els cursos i les pràctiques als seus horaris i ritme de vida.

És per això que sovint ens preguntem “Com triar escola nàutica per treure’s un títol?” Per intentar donar resposta a la pregunta, suggerim la creació d’un barem que ens permetin determinar quina és la millor escola de la manera tan objectiva com sigui possible, valorant diferents àrees de la seva activitat tals com el professorat, aules, respecte al medi ambient, i altres punts que enumerarem fins a 13.

Per arribar a obtenir la dada de quina és la millor escola caldria preguntar a totes les escoles sobre cadascun dels 13 punts i fer una valoració de 0 a 10.

El barem següent dels 13 punts de qualitat, us ajudarà a prendre la decisió de com triar escola nàutica:

 1. Disponibilitat i nivell del professorat per poder explicar i resoldre dubtes.
 2. Nombre de centres docents i ubicació propera per cursar les classes.
 3. Mitjans tecnològics a les aules per poder impartir cursos i compartir materials.
 4. Embarcacions homologades per a pràctiques de cursos professionals i d’esbarjo.
 5. Homologacions per poder fer les activitats directament sense haver de traspassar-les a tercers.
 6. Calendaris de cursos i si es cancel·len cursos quan no reuneixen grup suficient.
 7. Club de navegació per poder continuar practicant i conèixer amants de la nàutica amb qui compartir experiències.
 8. Nombre d’alumnes per classe: percentatge d’aprovats i satisfacció dels alumnes.
 9. Disponibilitat d’ofertes i paquets per adaptar-se a la situació econòmica i itinerari.
 10. Horaris datenció al públic per tramitar el curs i resoldre dubtes de gestió.
 11. Facilitats daparcament a tots els centres i mitjans daccés públic.
 12. Respecte al medi ambient en lús de embarcacions i activitat en general.
 13. Realització dacció social per a un accés a la nàutica més just per a la societat.

Coneixem la nostra escola i per això a continuació tractarem de detallar com Escola Port respon a aquests punts i convidem a què abans de prendre qualsevol decisió sobre on realitzar un curs nàutic, els tingueu en compte i us informeu de com responen altres escoles a aquests punts.

Per cadascun dels punts, esmentem els aspectes que valorarem o tindrem en compte des del punt de vista de lalumne.

Professorat

ESCOLA PORT compta amb un professorat d´un gran nivell de preparació acadèmica, a més de comptar amb un gran nombre de professors per poder atendre les diferents necessitats dels alumnes. Aquest és un dels punts clau en triar escola nàutica.

Entre els professors de l’escola es troben Pilots de Marina Mercant, Oficials de Radiocomunicacions i PPER formats tots a ESCOLA PORT, i que ara formen altres alumnes per seguir els seus passos i fer de la mar la seva professió.

 • Valorarem la qualitat dels professors basant-nos en la formació.
 • Valorarem la quantitat de professors que ens poden donar atenció.

Nombre de centres docents i ubicació

ESCOLA PORT compta amb un total de 5 centres i 11 aules, més una esplanada i piscina amb aigua de mar (Port Blau al Parc del Fòrum) per fer les pràctiques dels seus cursos professionals. Tot a la mateixa ciutat, Barcelona. Els alumnes no s’han de desplaçar enlloc fora de Barcelona (de l’àrea que es mostra al plànol), ni per fer cursos d’esbarjo, ni per fer teoria i pràctiques dels cursos STCW.

Tots els centres es troben a la zona de Vila Olímpica de Barcelona i Parc del Fòrum. Detallem la situació i distribució de les aules:

 • Dos locals al Port Olímpic BCN per impartir cursos d’esbarjo amb 4 aules.
 • Un local al carrer Dr. Trueta 48 per a cursos professionals, amb 4 aules.
 • Un local al Parc del Fòrum per a cursos professionals, amb 3 aules.
 • Una esplanada amb accés al mar al mateix Parc del Fòrum on es realitzen les pràctiques de supervivència al mar i les pràctiques de lluita contra incendis.
 • Valorarem la ubicació dels centres.
 • Valorarem el nombre de centres docents.
 • Valorarem la proximitat i les comunicacions entre els centres.
 • Valorarem que la teoria i les pràctiques es puguin fer a la mateixa ciutat sense haver de desplaçar-se l’alumne a una altra ciutat.

 

Aules equipades amb l’última tecnologia

Les 11 aules amb què realitza els seus cursos ESCOLA PORT estan preparades per emetre cursos en streaming utilitzant pissarres digitals que permeten a tots els alumnes que fan cursos d’esbarjo veure les classes exactament igual des dels seus domicilis que des de l’aula . Mitjançant la plataforma aula.escolaport.com les classes es poden veure en directe i un cop finalitzada la classe, també es poden veure gravades per al seu repàs.

Tres de les aules estan equipades amb simuladors de ràdio per impartir els cursos d’esbarjo de ràdiooperador de curt abast i els cursos professionals d’operador restringit i general de l’SMSM.

La modalitat en streaming no s’utilitza als cursos professionals, que es realitzen de forma presencial, ja que la normativa d’aquests cursos ho obliga.

Totes les aules de l´ESCOLA PORT / FORMACIÓ PROFESSIONAL DEL MAR estan climatitzades i amb sistema automàtic d´extracció d´aire.

 • Valorarem l’equip tècnic que treballa a l’escola que són els creadors de la pàgina web, tots els continguts i les funcionalitats.
 • Valorarem negativament les escoles que es limiten a copiar continguts d’altres.

Embarcacions homologades per fer pràctiques

ESCOLA PORT compta amb una flota de 12 embarcacions homologades per fer les pràctiques reglamentàries dels cursos nàutics d’esbarjo i professionals.

Aquestes són totes les embarcacions propietat de l’escola, totes de primeres marques.

 • Valorarem si les embarcacions es troben al mateix lloc on es fa el curs teòric.
 • Valorarem la qualitat i la quantitat d’embarcacions.

Homologacions

ESCOLA PORT / FORMACIÓ PROFESSIONAL DEL MAR està homologada per la Generalitat de Catalunya (Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural) per impartir tots els cursos d’esbarjo: LN, PNB, PER, PY, CY.

I està homologada pel Ministeri de Foment i l’Institut Social de la Marina (ISM) per impartir tots els cursos professionals STCW: Formació Bàsica en Seguretat, Formació Sanitària Específica Inicial, Operador Restringit i General del SMSSM, Pots de Rescat no Ràpids i Ràpids , Avançat a Lluita contra Incendis, Mariner de Pont, Patró Portuari, PPER i tots els cursos d’actualització dels esmentats títols i certificats d’especialitat.

ESCOLA PORT/ FORMACIÓ PROFESSIONAL DEL MAR fa cursos professionals i d’esbarjo durant tot l’any, tant en dies de setmana com en cap de setmana. L’escola fa tots els cursos que publica, és a dir, tots són cursos confirmats i no depenen que es formi grup.

 • Valorarem tant les homologacions de l’escola com el nombre de cursos i pràctiques que fan a l’any l’escola, així com la seva qualitat. Hi ha escoles que no tenen homologació pròpia i el que fan és derivar a tercers.
 • Valorarem la qualitat dels cursos que fa l’escola, els comentaris positius dels alumnes i si aquests són reals.
 • Valorarem negativament aquelles escoles que falsegen la realitat tractant de confondre els seus alumnes sobre la mida de l’escola, el nombre d’alumnes, la qualitat de cursos i recomanem que els alumnes s’informin amb dades objectives (avui en dia de fàcil accés) de la situació i dimensió real de cada escola.

Club de navegació

A l’Escola Port una vegada els alumnes acaben els cursos d’esbarjo i professionals poden continuar realitzant pràctiques de navegació a molt baix cost. Es busca que els alumnes puguin realitzar hores de navegació addicionals a les pràctiques obligatòries dels cursos per aconseguir més seguretat com, mantenint el bon ambient que han tingut a l’escola durant els cursos oficials.

 • Valorarem que l’escola tingui un club de navegació i pràctiques de reforç
 • Valorarem el que no cal pagar cap quota al mes. Només pagar per sortida ia preu econòmic

Calendaris de cursos i si cancel·len cursos quan no reuneixen prou grup

ESCOLA PORT realitza cursos professionals i d’esbarjo durant tot l’any, tant en dies de setmana com en cap de setmana. L’escola realitza tots els cursos que publica, és a dir, tots són cursos confirmats i no depenen que es formi grup.

A la web de l’escola es mostren els calendaris actualitzats tant dels cursos i pràctiques d’esbarjo com a professionals.

Calendaris de cursos d’esbarjo

Calendaris de cursos professionals

 • Valorarem el nombre de cursos i pràctiques a l’any.
 • Valorarem que es compleixin els calendaris publicats.
 • Valorarem negativament aquelles escoles que anuncien cursos i cancel·len si no omplen la quota.

Nombre dalumnes per aula. Percentatge d’aprovats i satisfacció dels alumnes

ESCOLA PORT / FORMACIÓ PROFESSIONAL DEL MAR, compta amb més de 5.000 alumnes a l’any entre cursos d’esbarjo i professionals. I gràcies a disposar d’11 aules i 12 embarcacions, a més de l’aula virtual, no omple en excés les aules.

Si et preguntes com triar escola nàutica, és important que sàpigues que ESCOLA PORT té els índexs següents: 90% d’aprovats i un 99% de comentaris positius dels alumnes.

 • Valoreu el nombre d’alumnes a l’any.
 • Valorarem que les aules no s’omplin més del que indica la normativa.
 • Valorarem la satisfacció dels alumnes mitjançant ressenyes públiques.

Ofertes i packs

ESCOLA PORT és una de les escoles nàutiques amb base a grans ciutats que té les tarifes més econòmiques als seus cursos, gràcies a l’economia a escala que suposa tenir un elevat nombre d’alumnes. A la ciutat de Barcelona no és l’escola més barata, ni la més cara, però si la que ofereix una bona relació qualitat preu realitzant cursos complint al peu de la lletra la normativa. A més, l’escola ofereix packs amb descomptes especials i cupons de descompte per a famílies i col·lectius amb menor poder adquisitiu.

 • Valorarem la relació qualitat-preu dels seus cursos.
 • Valorarem les ofertes de lescola.

Horaris d’atenció al públic

ESCOLA PORT obre al públic tots els dies de la setmana de dilluns a diumenge, de manera que l’alumne o l’interessat a fer un curs a l’escola sempre trobaran a l’escola una persona per atendre’l.

 • Valorarem els horaris de latenció al públic.
 • Valorarem la qualitat de latenció al públic.

Comptar amb bona comunicació per accedir als centres amb servei públic i facilitats per a aparcament de cotxes i motos per a tots els alumnes.

ESCOLA PORT té tots els centres a menys de 5 minuts a peu de parades de metro i autobús. I els alumnes que es desplacen amb cotxe o moto al centre del parc del Fòrum tenen aparcament gratuït, i al Port Olímpic un descompte del 40% a l’aparcament del port.

 • Valorarem la bona comunicació de centres amb servei públic.
 • Valorarem que el pàrquing sigui gratuït oa baix preu.

Respecte al medi ambient

Escola Port és respectuosa amb el medi ambient, utilitza principalment vaixells a vela per a les seves pràctiques, ja que de les seves 12 embarcacions 9 són velers. I dels 9 velers 4 utilitzen panells solars per carregar les bateries i 3 utilitzen motors elèctrics per a la seva propulsió quan no naveguen a vela. ESCOLA PORT ha estat la primera escola a fer les pràctiques de vela amb velers totalment ecològics i fins al novembre del 2021 l’única. Si vols triar una escola nàutica respectuosa amb el medi ambient, Escola Port és la teva escola.

ESCOLA PORT promou l’ús de recipients reciclats i reutilitzables evitant l’ús de gots de plàstic, en lliurar ampolles reutilitzables a tots els alumnes de cursos professionals (que són molts dies a les aules). A més, a totes les aules es recicla les escombraries i en lloc de gots de plàstic s’usen de cartró. L’escola compta amb el segell de Biosphere atorgat per l’Ajuntament de Barcelona i Responsible Tourisme Institute.

 • Valorarem aquestes accions respectuoses de les escoles amb el medi ambient.
 • Penalitzarem les escoles nàutiques que no tenen cura del medi ambient: les que usen vaixells de vela, aquests són menys contaminants, les que usen vaixells de motor i motos d’aigua, són més contaminants, i aquestes últimes també acústicament.

Realitzen acció social?

ESCOLA PORT reparteix des del 2018 part dels seus beneficis buscant que el seu entorn social i comunitari pugui beneficiar-se de la seva activitat promovent accions socials de diversa mena per fer que la nàutica sigui més accessible ia l’abast de tothom (p. ex., lluitant contra la bretxa de gènere).

I l’any 2021 crea la Fundació Port Blau ESCOLA PORT des d’on es promouen accions per afavorir el medi ambient, reduir la bretxa de gènere al sector nàutic i beques a les persones amb problemes econòmics que vulguin obtenir titulacions nàutiques.

 • Valorarem l’acció social que fan les escoles per millorar-ne l’entorn i contribuir a la societat.

Amb aquests 13 punts per saber com triar escola nàutica, es pretén que aquells que busquen una bona escola per fer el seu curs nàutic, puguin posar un valor a cadascun d’aquests punts i fer-se una idea de quina és la millor escola per fer el seu curs

Des d’ESCOLA PORT, com a escola promotora d’aquesta iniciativa, i amb tot el respecte a les altres i sabent que hi ha molt bones escoles en aquest país, considerem que estem en una posició de cap. Et convidem a què vinguis a conèixer-nos i ho comprovis de primera mà.

Rodrigo Andrade Olivié

ESCOLA PORT.

Director