19 març

2020

Tots aquells que han viscut situacions dures al mar saben que sempre, a la fin, la tempesta passa i tot torna a la normalitat.

Estem totalment convençuts que la situació que estem vivint tothom generada pel coronavirus, va ser superada finalment i les coses tornaran a la normalitat. No sabem quant durarà aquesta “tempesta” però si sabem que la superarem.

Mirem d’aprendre alguna cosa de la gent de la mar, que estan molt acostumats a estar llargs períodes de temps aïllats al mar durant, els quals de vegades han de passar per tempestes de tota mena, i estan preparats per superar aquestes situacions.

“Capejar el temporal”

El primer que fa un mariner davant d’una tempesta és posar-se en posició de “capejarel temporal”, que implica reduir al màxim les veles, posar el veler a un rumb que permeti tenir una navegació més estable. Pel que fa a les persones s’abriguen i protegeixen tractant d’evitar qualsevol tipus d’indisposició física per estar atents als canvis que hi pugui haver en les condicions climàtiques i preparats per adaptar les veles a les situacions canviants.

Podem aplicar perfectament a la situació de confinament que estem vivint en l’actualitat la paraula “capejar el temporal”, sent en aquest cas el temporal, en lloc de condicions meteorològiques adverses, un virus:

–        Reduir les veles seria el símil en el nostre cas per reduir al màxim la nostra exposició al virus, aïllant-de la gent.

–        Modificar el rumb en el nostre cas seria buscar la manera de seguir amb la nostra activitat, però amb altres mitjans, com ara teletreball, estudis en línia, etc.

–       Protegir-nos, en el nostre cas, per protegir-nos contra un virus la millor protecció és que les defenses del nostre cos són més alts possibles per combatre el virus, es tracta d’aliments ben tractats i de reforç del nostre sistema immunològic.

L’escola nàutica Escola Port a Barcelona ha modificat tots els seus cursos d’esbarjo i professionals perquè els alumnes puguin fer des de casa els cursos teòrics online, perquè els seus alumnes puguin canviar el rumb i treballin des de casa, també ha reduït les veles al màxim obeint l’alerta imposada pel govern i anul·lant tots els cursos presencials per impedir que s’exposin al virus.

On no podem ajudar-vos en que us cuideu i us protegiu: això depèn de cada un de vosaltres, però us aconsellem que ho feu perquè aviat ens puguem veure tots a les aules i navegant al nostre club de navegació.

Capegem tots el millor possible aquest temporal i sortim encara més forts d’aquesta situació.

 

Escola Port / Formació Professional de la Mar.