13 gen.

2022

Aquest inici d’any 2022 hem posat en marxa el Protocol d’Espai Segur a Escola Port i formarà part de la normalitat de totes les nostres classes, pràctiques i esdeveniments de qualsevol classe.

 

Què és? Un protocol d’espai segur és un document que defineix com treballem a Escola Port per garantir que tothom se senti còmode a les classes i les pràctiques, sense importar gènere ni cap característica personal. Serveix per marcar uns límits que ajudin a una convivència millor i fomentin que la diversitat d’alumnes se sentin a gust.

El protocol “aconsella que tots els participants busquin fomentar una experiència positiva i constructiva per a tots els altres participants”. Situa el professor i els coordinadors dels centres com a referència i garants per assolir una bona atmosfera.

 

Un protocol habitual en conferències

Els protocols d’espai segur (en anglès, habitualment, safe space o friendly space policies) són habituals a les conferències i espais educatius des de fa dècades a Europa i als Estats Units. A Escola Port com a escola líder creiem que és positiu situar un marc constructiu simple per donar seguretat a tots els nostres alumnes. 

Al llarg dels anys passen molts alumnes i afortunadament gairebé no s’han donat circumstàncies en què s’hagi vist necessari situar normes. Tot i això, som partidaris d’anticipar-nos a les situacions i considerem que esmentar aquest objectiu a l’inici de curs pot ajudar que tothom sigui més conscient de les necessitats dels altres i afavoreixin el bon ambient.

Sempre diem que “navegar apodera la gent”. Si aprens a navegar, ets una mica més amo del teu rumb. Sabem que en el camí que fa l’alumne des que pren la decisió d’apuntar-se a un curs, fins que aconsegueix la titulació o les habilitats que desitja, hi ha diverses barreres i sovint inseguretats. 

A Escola Port vetllem per tenir un espai el més ideal possible perquè cadascú pugui aprendre al seu ritme i la seva manera. El protocol d’espai segur busca millorar en aquest aspecte.

 

On i quan?

El protocol està disponible a la nostra pàgina web (PDF) i penjat a la paret de les aules d’Escola Port en una versió més sintètica (Pòster).

Ho comentarà el professor abans de pràctiques i a començament de curs teòric. Tots els alumnes i professionals d’Escola Port es comprometen a complir amb el protocol en el moment que compren un curs o una pràctica i sempre que estiguin als nostres centres.

Qualsevol dubte pel que fa al protocol, la seva implementació o ja directament sobre alguna situació concreta, es poden comentar amb els professors o coordinadors del centre. 

 

S’ha demostrat que els protocols són efectius només pel fet d’esmentar-los, ja que estableixen un objectiu comú: generar una bona convivència. 

Estem convençuts que problemes de diversitat habituals a la nàutica, com per exemple, la bretxa de gènere (només un 15% al ​​sector nàutic), poden començar a resoldre’s i a millorar en base a d’accions com aquesta.

Volem aconseguir que tothom se senti tranquil i que l’aprenentatge nàutic a l’Escola Port sigui una gran experiència.