Avui en dia el sector nàutic ofereix una bona sortida professional tant als joves com als no tan joves. El ventall de possibilitats per treballar en el sector és molt ampli, ja que es pot treballar en grans vaixells amb professions tan dispars com: socorrista, infermer / a, mariner / a, maquinista, hostessa/o, etc. També en embarcacions d’esbarjo portant turistes, en els ports esportius i comercials com mariners, estibadors, etc. Per a poder fer tots aquests treballs és necessari comptar amb una titulació professional .

Hi ha feina en el sector nàutic?

Una recent enquesta (1) d’inserció laboral de la Generalitat de Catalunya mostra com els professionals del sector nàutic-pesquer tenen en l’actualitat una major ocupació que la de la resta de professions. Ocupació que sol ser ben remunerat.

A Barcelona hi ha diversos centres homologats on s’imparteixen aquestes titulacions nàutiques. Un d’ells, Escola Port , compta amb diferents aules a la Vila Olímpica. Aquest centre forma part del pla de desenvolupament i inserció laboral que disposa l’Ajuntament de Barcelona on conjuntament ofereixen de forma gratuïta formació als sectors de població més desfavorits, per poder accedir al sector laboral Marítim i Nàutic. Aquesta escola nàutica ofereix a més preus especials a les persones en situació d’atur, per facilitar-los una eina que els permeti optar a una feina en el sector nàutic.

haz del mar tu profesión

 

Fes del mar teva professió

Les escoles nàutiques que imparteixen aquestes titulacions ofereixen tot tipus de cursos nàutics professionals perquè els alumnes puguin accedir als diferents treballs que vulguin exercir, sense necessitat de tenir formació nàutica prèvia per optar per una professió en aquest sector.

Hi ha cursos específics en funció de la feina que es vulgui exercir en un vaixell. Escola Port ofereix diferents packs de formació nàutica , un d’ells, el pack creuer és ideal per a tots els alumnes / es que desitgin realitzar activitats auxiliars a bord de grans vaixells: recepcionistes, hostesses, músics, etc. Per completar el pack s’ha de fer un curs de Formació Bàsica en Seguretat i un curs de Formació Sanitària Inicial.

I també per a aquells que han estat aficionats a la nàutica, compten amb una titulació d’esbarjo i es plantegen fer-se professionals, hi ha cursos complementaris que permeten realitzar aquest procés. El popular PER (patró d’embarcacions d’esbarjo) es pot reconvertir en un curs professional realitzant la resta de cursos d’esbarjo (Patró i capità de iot) i una sèrie de cursos (certificats d’especialitat) professionals. Aquest nou curs anomenat PPER (patró professional d’embarcacions d’esbarjo) ofereix una sortida professional a tots aquests aficionats a la nàutica d’esbarjo.

Totes aquestes titulacions tenen reconeixement internacional ja que són reconegudes per l’Organització Marítima Internacional (OMI). Els cursos s’imparteixen de la mateixa forma en tots els països sobre la base del conveni STCW i amb ells es pot treballar en la majoria de països del món.