13 abr.

2015

El passat dissabte 11 d’abril hem tingut un incident durant les pràctiques del PER després del descaso del migdia sortint del port Badalona. Afortunadament no ha passat res i tot va resultar una experiència de la qual hem d’aprendre.

Hem de tenir en compte que una embarcació a motor es perd el govern quan el seu hèlix s’enganxa amb alguna cosa. Per això és molt important quan es navega prop de la costa evitar enganxar-nos a qualsevol terme que es trobi en el nostre camí, ja que si això passa amb prou feines tindrem temps per reaccionar i les onades ens portaran a la platja, com va passar en aquest cas.

El patró ha d’estar molt atent per evitar que això pugui passar, ja que si es presta atenció és totalment impossible que això passi. Si per qualsevol raó passa hem de saber que disposem de poc temps per prendre la millor decisió, no més de 10 minuts i si prenem la decisió equivocada el vaixell s’anirà irremeiablement a la platja, sense risc per als seus tripulants, ja que no tenen més que saltar al mar i baixar a la platja, però amb gran risc per al vaixell, ja que podem trencar el timó i provocar danys al cas si a la platja hi ha roques.

Si es navega en una llanxa a motor amb dos motors no hi ha problema perquè sempre es té un segon motor per sortir, però si és un vaixell amb un sol motor, la millor opció és fer ràpidament l’àncora i trucar per VHF al port perquè vinguin a fer un remolc. No és una perfecta solució, ja que l’àncora a pocs metres de la platja tot just tindrà temps d’agafar i acabarem a la platja si hi ha onatge, però no tenim altres opcions.

Si naveguem en un veler tirar l’àncora no és una bona opció, ja que l’àncora provocarà que la popa del vaixell es quedi mirant a la platja i al garrear el veler amb les onades acabarem a la platja i el primer que tocarà serà el timó es trencarà.

La millor opció en un veler és posar ràpidament la vela de proa i tractar de sortir a vela de la bocana cap a l’exterior del port. En aquest cas hauria resultat molt fàcil perquè teníem vent de llevant i l’orientació de la sortida del port de Badalona és de sud.

En aquest cas, es tracta d’unes pràctiques de motor, el veler no portava la vela de proa muntada en la seva enrotllador, no van poder utilitzar aquest recurs i el vaixell va acabar a la platja. Per sort estava a prop el vaixell de la Guàrdia Civil del Mar que va un cap al veler i van poder sortir de la platja.

Afortunadament tot va acabar en un ensurt i en una experiència que segur recordarem i posarem tots els mitjans per evitar que torni a passar i si s’escau estarem millor preparats per sortir d’una situació d’aquest tipus, sense embarrancar a la platja.

Em van avisar de l’incident quan va passar i vaig navegar en l’embarcació pneumàtica de l’Escola Port Barcelona des del Port Olímpic a Marina Badalona i just en arribar ja s’havia realitzat el rescat de l’embarcació de la platja on hi havia encallat. Els vaig agrair a la Guàrdia Civil i els mariners de Marina Badalona la seva tasca en el rescat de l’embarcació i vaig poder gravar aquest vídeo curt on es veu clarament la boia que va provocar l’incident i la plata on va encallar el veler.

Rodrigo Andrade Olivié

Director. Escola Port Barcelona.