10 febr.

2014

ruta de la sal

Al maig de 1846, a causa del bloqueig imposat a Barcelona pels exèrcits carlins durant “La Revolta dels Mariners” es va produir una escassetat de sal que va posar en perill a la ciutat.

Un conegut home de negocis barceloní va tenir l’original idea de convocar els navegants més coneguts del moment i presentar-los un desafiament: pagaria els serveis de transportar sal de les Salines Pitiüses al Garraf però en funció de l’ordre d’arribada. Els primers a arribar cobrarien en or, però els últims potser ni tan sols podrien pagar els salaris dels mariners.

Al final, tretze embarcacions es van presentar al desafiament. La primera a arribar va ser el “Falcó Maltès”, una goleta de Baltimore de 32 m. d’eslora i patronejada pel grec Andreas Potrus, seguida del xabec “Island” i del bergantí “Arrogant”.

Els inicis de la regata

Al 1989, ANAM va posar en marxa la primera edició esportiva de La Ruta de Sal des del port de Castelldefels de Port Ginesta, fins a les Pitiüses. En aquesta primera regata van participar 36 embarcacions.

Des de 1992 fins ara el nombre de participants ha anat augmentant constituint un veritable fenomen sociològic entre els aficionats del nostre país: de les 136 embarcacions de 1992, la xifra ha continuat creixent: 158 el 1994, 174 el 1995, 188 el 1996, 222 el 1997, 226 el 1998, 284 el 1999, fins a arribar a la xifra rècord de més de 300 l’any 2000, xifra que des de llavors es repeteix cada any.

L’encant de l’aventura

La Ruta de la Sal mobilitza cada any més de 2000 regatistes i una flota d’embarcacions solca sol la mediterrània per commemorar les travesses del segle passat a la recerca de l’Or Blanc: La sal de la vida! Entre els participants ens trobem particulars, empreses de lloguer de vaixells que lloguen titulats perquè hi participin i escoles nàutiques que formen equips amb els seus alumnes.

A Barcelona, l’Escola Port és l’escola amb més volum d’alumnes i compta amb un equip de regates al club de navegació que es preparen durant tot l’any per participar en aquesta regata i altres regates que s’organitzen a Catalunya.

Si t’atreu el món de la competició i les regates, fer-se soci del club de navegació de l’Escola Port és una opció molt bona, ja que no hauràs de pagar quotes de soci i obtindràs descomptes especials per assistir a les regates.

Ruta de la Sal 2022

A Escola Port oferim places per a tots aquells interessats a participar en aquesta regata que se celebrarà novament aquest any del 17 al 20 d’abril del 2022.

Aquells que estigueu interessats poseu-vos en contacte amb la nostra escola i us donarem tota la informació sobre rutes i preus.