05 gen.

2023

  • Per Escola Port
  • En mar, wellness
  • Comentaris Desactivats

Pot ser que el mar, la felicitat i la salut estiguin connectats?

En un estudi que va fer la Universitat de Sussex el 2013 van preguntar a més de 20.000 persones, en moments aleatoris, quins eren els nivells de felicitat.

Els investigadors van recollir més de 1.000.000 de respostes i les van entrellaçar amb les dades de GPS dels dispositius mòbils dels participants. El què van trobar va ser que el mar porta felicitat.

La teoria de la “salut blava”

Són diversos els estudis científics que durant els darrers anys han confirmat la hipòtesi que estar a prop del mar o de grans masses d’aigua té efectes positius sobre les persones.

Tant, que de mitjana, els que van participar a l’estudi abans esmentat es van mostrar per sobre de 3 punts més feliços quan eren a prop del mar que quan eren a la muntanya:

teràpia blau mar
Estar a prop del mar suma 6 punts als teus nivells de felicitat mentre que estar a la muntanya suma 2.7 | Font: Universitat de Sussex

Així, poden ser molts els beneficis que ens pot aportar fer activitats al mar.

Beneficis del mar sobre la salut

D’una banda, el color blau és reconegut per la psicologia perquè genera sensacions de pau i tranquil·litat sobre les persones.

El so de les onades també pot ajudar a relaxar-nos ia reduir l’estrès .

L’aire al nivell del mar, amb més oxigen i més net que a les ciutats, també serà beneficiós per a l’organisme reduint símptomes d’asma o altres patologies respiratòries.

I els esports marins i nàutics com la natació, el submarinisme o la vela són el tipus d’activitat ideal per mantenir-nos actius i tenir una vida equilibrada.

Per això, com veiem, realitzar activitats al voltant del mar ens pot aportar beneficis sobre la salut i ajudar-nos a sentir-nos millor.

Beneficis de practicar vela

La vela és un esport que ha guanyat molta popularitat en els darrers anys i s’ha convertit en una pràctica accessible per a tothom.

Escoles nàutiques i clubs de navegació han ajudat en aquest procés, facilitant l’accés a l’activitat i donant visibilitat a un esport considerat d’elit fins fa uns quants anys.

Així, gràcies a les característiques de l’esport i a l’entorn on es practica, el mar, la vela pot influir positivament sobre els navegants.

Els beneficis per a la salut més remarcables són:

● Millora la capacitat de concentració: Navegar implica posar l’atenció en diversos factors alhora: vent, trimat, companys/es, rumb i altres embarcacions… de manera que l’atenció i la concentració es treballen de forma constant.

● Tonifica els músculs: Maniobrar caps, manetes i la necessitat d’equilibri davant del moviment constant de l’embarcació fan que els nostres músculs hagin d’estar actius durant tota la navegació.

● Confiança i seguretat: El fet de ser capaços de controlar i fer navegar un veler pot millorar la confiança en un mateix i la capacitat per prendre decisions.

● Combat l’estrès: La necessitat de posar plena atenció en allò que fem juntament amb els beneficis que ens aporta el mar ens ajuden de manera notable a reduir tensions ia sentir-nos millor després de la pràctica.

● Estreny els lligams: Navegar implica un treball en equip i la màxima col·laboració entre els participants. Un vaixell és el lloc ideal per conèixer gent amb les teves mateixes inquietuds proporcionant una sensació de pertinença i propòsit, cosa que pot millorar la qualitat de vida dels que practiquen la navegació.

A diferència d’altres esports, la vela, a més d’ajudar-nos a mantenir el nostre estat de forma física, té grans beneficis sobre la salut mental i el benestar general.

Definitivament, no és el mateix participar en una sortida en veler que estar aquest temps al soterrani d’un gimnàs fent esport.

És a més una pràctica apta per a persones de qualsevol edat, cosa que el fa accessible i divertit per a encara més gent.

Iniciatives blaves

Per la seva banda, cada cop són més els projectes que utilitzen el mar com a eina per millorar la salut mental i el benestar de les persones, cosa que demostra el seu poder i potencial.

Interessant la proposta de la fundació sense ànim de lucre anglesa Sea Sanctuary, que gràcies a les seves dues embarcacions i activitats com la navegació o els esports aquàtics, proposa utilitzar el mar i la “salut blava” per millorar la salut mental i el benestar dels seus participants.

teràpia blau marina
Goleta Irene del Sea Sanctuary | Foto: Sea Sanctuary

Segons ells, el mar i la navegació són capaços de generar els beneficis següents sobre qui la practiquen:

● Mirar el mar pot canviar la freqüència de les nostres ones cerebrals i portar-nos a un lleu estat de meditació.

● El color blau s’associa amb la calma i la sensació de pau.

● Escoltar l’onatge del mar calma i relaxar el cervell de manera natural.

● L’aire salat del mar és ple d’ions negatius que ajuden a alleujar la depressió.

Per tant, practicar qualsevol esport aquàtic no només ajuda a millorar el nostre estat físic, sinó que té efectes positius sobre la salut mental, aspecte molt a tenir en compte en els temps que corren.

Unir l’impacte positiu de practicar un esport com la vela juntament amb els beneficis físics i mentals que genera el contacte amb el mar fa dels esports nàutics els més complets i recomanables per mantenir un estil de vida saludable en tots els sentits.