23 juny

2022

 

 

Haver de realitzar la maniobra d’home a l’aigua és sens dubte la situació més temuda per qualsevol capità que governi un vaixell.

Per a algú que mai ha navegat la solució pot sonar tan simple com donar la volta i recollir a la persona caiguda.

Però els patrons que més milles porten a la seva esquena saben que realitzar la maniobra home a l’aigua llanxa, en veler o en qualsevol altre tipus d’embarcació no és tan fàcil.

En aquest article analitzem les diferents maniobres d’home a l’aigua i repassem les claus d’aquesta crítica situació.

 

Prevenir l’home a l’aigua maniobra

Segons Salvament Marítim , hi ha un 50% de probabilitats que una situació d’home a l’aigua acabi en tragèdia.

I és que encara que el procediment sembli simple, les caigudes a l’aigua gairebé sempre ocorren en situacions de temporal, mala mar o de nit.

Per això, com sempre, la millor manera d’evitar una caiguda a l’aigua és disposar i utilitzar les mesures de seguretat oportunes.

No és casualitat que una de les frases més conegudes en la nàutica estigui relacionada amb l’home a l’aigua:

“Una mà per a tu i una altra per al vaixell”

Significa que sempre que caminem per la coberta haurem d’utilitzar almenys una mà per a agarrar-nos a algun element ferm d’aquest.

A continuació resumim les mesures preventives més importants en relació a l’home a l’aigua:

  • Ús obligatori d’arnès amb mal temps, onatge o de nit. Mínim la meitat d’arnesos que de tripulants.
  • No sortir mai a coberta només si s’és l’únic en la banyera i avisar a la persona en el timó quan l’anem a fer.
  • Suficients línies de vida i bon estat de passamans, candelers i superfícies antilliscants.

Si encara complint amb aquestes mesures una persona cau a l’aigua des de l’embarcació, haurem de tenir clars els protocols d’actuació:

Situació d’home a l’aigua

Si veiem caure a una persona per la borda el primer i més important és no perdre-ho de vista, per la qual cosa es realitzaran les següents accions:

1. Cridar Home a l’aigua! per a avisar a la tripulació

2. Llançar cèrcols salvavides i llum flotant si és de nit

3. Llançar defenses o altres objectes flotants per a marcar la zona

4. Prémer el botó Man Over Board (MOB) en el traçador o en la ràdio VHF

5. Detenir la màquina: Evitem danys amb l’hèlix i es redueix la marxa, perquè en cas que la persona estigués lligat amb l’arnès no s’ofegui en remolcar-lo veloçment.

La persona que ha vist la caiguda s’encarregarà únicament d’assenyalar sense perdre mai de vista a la persona en l’aigua.

Existeixen també una sèrie de qüestions que NO hem de fer mai en una situació d’home a l’aigua:

● Saltar a l’aigua per a ajudar al nàufrag, i menys sense armilla ni sense un cap de seguretat ferma al vaixell.

● Perdre de vista a la persona caiguda

● Dubtar a demanar ajuda

● Abandonar la recerca massa aviat

Tenint aquests punts clars i en una situació de persona que ha caigut a l’aigua, existeixen diversos procediments de rescat per a recuperar al naufrago/a.

 

Tipus de maniobres d’home a l’aigua

Existeixen dues principals maniobres d’home a l’aigua amb l’objectiu de tornar just al punt on ha ocorregut la caiguda per a recuperar a la persona de l’aigua.

Es diuen la maniobra d’Anderson i la de Butakov. Una vegada es veu al nàufrag, practicarem la maniobra d’aproximació per a acostar-nos i salvar-lo.

Maniobra de Anderson home a l’aigua

Consisteix a ficar el timó a la banda on s’ha produït la caiguda fins a realitzar un gir de 250°-270° trobant al nàufrag per la proa en acabar la maniobra.

Girant cap al mateix costat de la caiguda, fa que la popa se separi del nàufrag, evitant possibles riscos de ferir-lo o enganxar-lo amb l’hèlix.

Maniobra hombre al agua

Font: https://myseaknowledge.wordpress.com/author/myseaknowledge/

 

Es tracta d’una maniobra simple i que tota la tripulació entendrà; amb sort es trobarà al nàufrag per la proa i podrà ser rescatat.

Maniobra Butakov home a l’aigua

La maniobra de Butakov comença igual que l’anterior, ficant el timó a la banda del nàufrag, però una vegada aconseguits els 70°, es canvia tot el timó a l’altra banda per a tornar al punt de caiguda.

Maniobra del hombre al agua

Font: https://myseaknowledge.wordpress.com/author/myseaknowledge/

Requerirà de major precisió per part del timoner atès que haurà de calcular el primer gir de 70 graus per a després girar de tornada sense perdre l’orientació.

Temps de supervivència en l’aigua

Trobem en el llibre Glenans, coneguda com la bíblia de la nàutica, una taula on s’estima el temps de supervivència d’una persona que cau a la mar en funció de la temperatura de l’aigua.

Per descomptat és una estimació i variarà en funció de la fisiologia de cada persona.

També, es veu que una persona nua aguantaria entre 3 i 5 vegades menys que una vestida, d’aquí la importància d’anar ben abrigats amb la nostra roba per a navegar.

 

Temperatura de l’aigua Temps de supervivència
25°C Més de 20 hores
20°C 6 a 8 hores
15°C 3 a 5 hores
10°C 1 a 1,5 hores
5°C 30 minuts a 1 hora
0°C 10 a 20 minuts

Tenint en compte que la temperatura mitjana del Mediterrani sol rondar entre els 15 i els 22 °C, si no som capaços de trobar a la persona caiguda és molt probable que per a quan arribin els serveis de salvament sigui massa tarda.

En definitiva la maniobra d’home a l’aigua ha de ser un procediment que qualsevol capità ha de tenir clar i interioritzat.

Les situacions en les quals ocorre mai són favorables i sens dubte són moments de tensió i confusió. Coneixent a més que el temps de supervivència en l’aigua d’una persona no és excessivament llarg, caldrà actuar amb precisió i sense errors.

Si no tens experiència en aquesta mena de situacions, tindràs l’oportunitat de practicar aquestes maniobres a la nostra escola de navegació a Barcelona .