08 oct.

2019

Des que vaig començar a navegar, em va canviar la vida …Vaig tenir alguna experiència nàutica en barques a motor a les que jo només anava de “paquet”, després em vaig iniciar a la vela lleugera i vaig començar a sentir un canvi substancial pel que fa a la meva actitud davant la vida, el poder pilotar un petit catamarà i portar-lo a on jo volia, a un punt de la costa, em va ajudar a superar moltes situacions vitals i difícils per les que estava travessant. Però encara no havia arribat el millor, governar un veler, una experiència que recomano a tothom. ¡Mereixes l’oportunitat de navegar en el teu temps lliure!

Dones en el món nàutic

La nàutica i la navegació no han estat activitat en les quals s’hi embarquin moltes dones, però, n’hi ha hagut com ara Isabel Barreto de Castro, que ja al segle XVI va ser la primera dona nomenada almirall. Més recents en la nostra història actual com ara Ellen Macarthur que el 2005, va batre el rècord de la volta al món en solitari i sense escales a l’edat de 25 anys; Florence Arthaud va creuar l’atlàntic amb només 18 anys; O Crolijn Brouwer i Casa Riou que es van proclamar campiones de la Volvo Ocean Race. Només són uns pocs exemples dels molts més que hi ha documentats.

Navegar en el teu temps lliure: Com preparar-se? 

Sense la pretensió de grans proeses d’aquesta índole per part meva, però sí amb l’ànim de gaudir d’una passió pel mar i de compartir-la, penso que els coneixements que s’imparteixen a les escoles nàutiques són molt interessants i no se solen trobar en els sistemes d’educació formal tradicionals. No només són interessants, sinó que són d’una utilitat sorprenent i sorprenent. A més, és fonamental realitzar aquest tipus de cursos per a poder navegar en el teu temps lliure.

En aquests cursos, s’estudia teoria de la navegació, meteorologia, seguretat a la mar, el càlcul de derrotes loxodròmiques, ortodrómicas i astronòmiques, però també i crec que és fabulós, és rebre una instrucció que ajuda a superar els propis reptes, permet desenvolupar una actitud davant la vida, s’expandeix òptiques i ofereix una visió molt més enriquidora de la pròpia existència, visió que podem traslladar a la nostra quotidianitat, fent que el navegar sigui un valor afegit a les nostres històries personals i laborals; animo a descobrir aquesta saviesa marina …

M’he trobat en dues ocasions en les pràctiques de PER (patró d’embarcacions d’esbarjo) i de patró de iot i capità, com l’única dona a bord i crec que moltes més dones mereixen el premi d’embarcar, el de sentir-se valents, forts, intel·ligents i assertives, conservant al mateix temps la nostra feminitat. Aquestes atribucions es donaven als marins o mariners, potser per no estar presents nosaltres al pont.

Cursos nàutics per dones

Els cursos nàutics als quals he assistit com alumna a l’Escola Port de Barcelona, així com la meva pròpia participació al Club de Navegació de la mateixa escola, m’han obert un món nou, em sento com una més de la tripulació, prenem decisions de forma col·laborativa, a l’hora de trimar les veles, de col·locar un spinaker o Genaker.

Es generen unes dinàmiques de grup entre tots els que estem a bord que es gaudeixen molt. A la vegada, de tant en tant podem observar des de la coberta algun espècimen marí i ens recorda la connexió que tenim amb la natura, de com formem part. Penso que aquesta activitat ens ensenya a treballar en grup, rescatem valors de la nostra pròpia identitat que ens eren desconeguts, ens redescobrim com a éssers humans, tots som navegants i anem tots a una, anem, en definitiva, en el mateix vaixell.

Margarita Rodríguez Beneroso