08 abr.

2014

Ben aviat serà oficial la nova normativa sobre titulacions esportives. Us avancem el més significatiu de l’esborrany presentat per Marina Mercant en què es contemplen la major part de les peticions plantejades per l’Associació ANEN.

El Titulín es passarà a dir Llicència de Navegació i és necessària per a vaixells de des de 5 fins a 6 metres d’eslora i potència recomanada pel fabricant. Fins a 5 mts no caldrà tenir titulació. Patró de Navegació Bàsica s’amplia les atribucions fins als 8 m d’eslora. Patró d’esbarjo (PER) s’augmenta l’eslora permesa fins als 15 mts i amb unes pràctiques de prop de 24 hores es podrà augmentar a 24 mts d’eslora i es permetrà navegar entre península i Balears. Patró de iot es permetrà navegar amb embarcacions de fins a 24 mts d’eslora i fins a 150 milles de la costa .

Basant-nos en això (que són els canvis més significatius), podem resumir com quedaran les titulacions:

No cal tenir titulació: Motor fins a 5 mts, vela fins a 6 mts. Navegació de dia fins a 2 milles d’un port d’abric. Potència 15CV.

 

Llicència navegació:

Motor i vela fins a 6 mts, motos d’aigua, potència adequada a l’embarcació, navegació de dia, dues milles port d’abric. Caldrà realitzar 4 hores de pràctiques. El títol s’ha de fer en Escoles i Federacions amb certificat de qualitat.

 

Patró de navegació bàsica (PNB):

Motor fins a 8 mts, potència adequada embarcació, fins a 5 milles de port d’abric, 8 hores de pràctiques en escoles homologades amb certificat de qualitat, curs de radiocomunicacions (2T + 2P), Exàmens per l’Administració.

 

Patró d’embarcacions d’esbarjo (PER):

Motor i vela fins 15mts (vela prèvia realització de pràctiques específiques), potència adequada a l’embarcació, navegació dia i nit fins a 12 milles de la costa, navegació dins el arxipèlag Balear i Canari; 16 hores de pràctiques en escoles homologades, curs de ràdio operador de curt abast de 12 hores (4T +8 P), Exàmens per l’Administració. Addicionalment si es realitzen 24 hores de pràctiques en escoles homologades, aquest títol habilita per navegar a motor i vela fins a 24 metres (vela prèvia realització de pràctiques específiques) entre Península i Balears.

 

Patró de Iot:

Motor i vela fins a 24 metres, (vela prèvia realització de pràctiques específiques), potència adequada embarcació, navegació de dia i nit, 150 milles de la costa, 48 hores de pràctiques en règim de navegació; Curs de ràdiooperador de curt abast de 12 hrs (4T + 8P), exàmens per l’Administració. Només escoles amb certificat de qualitat.

 

Capità de Iot:

Motor i vela fins a 24 metres (vela prèvia realització de pràctiques específiques), potència adequada a l’embarcació. Navegació de dia i nit , navegació il·limitada, 48 hores de pràctiques en règim de navegació (36N +12P), curs de ràdio-operador de curt abast de 12 hores (4T +8P). Només escoles amb certificat de qualitat, els exàmens els imparteix l’administració.

 

En el moment que es publiqui la llei i sigui tot oficial us ho comunicarem a través d’aquest bloc. Però en qualsevol cas, veient això, és evident que els nous cursos tindran més hores, ja sigui de teoria o pràctica, pel que us recomanem que tant els que esteu pensant treure una titulació esportiva, com a tots aquells que tingueu un títol a mitges, ho feu el més aviat possible abans de l’entrada en vigor de la nova normativa.

 

ESCOLA PORT BARCELONA