20 febr.

2020

L’experiència de Lili, reconnectant amb les seves arrels, a través de la navegació a bord d’un veler. Ens dóna la seva opinió el curs de navegació a vela d’Escola Port!

Vaig créixer al costat d’una mare esportista que em va donar a conèixer una piscina olímpica abans que el meu primer xumet. Professora de natació i remera amateur, mentora, em va presentar “l’aigua” com un parc de diversions, ple d’aventures i jocs on l’adrenalina i la sensació de llibertat estan a l’abast de la mà. Així va ser que vaig nedar molt, molt, fins que em allunyar de la nena que gaudia dansar sota l’aigua i es sentia una sireneta. Però el meu desig d’esport i de connectar-me amb la meva nena interior seguien latents. Vaig provar diverses alternatives. Vaig començar a remar, vaig entrenar en piscines i en riu, vaig provar surfejar i fer pàdel surf i tot em divertia, però res em re-trobava amb la qual havia estat. Van passar els anys i una tarda de sol a Barcelona un amic em va convidar a un veler a la zona de Port Olímpic. Mai havia conegut un. “Aquest és el timó, i aquests són els caps, la proa, la popa…” m’explicava l’amfitrió de la vetllada que m’obriria les portes a el món de la nàutica i qui més tard em va presentar l’Escola Port. Vaig començar a pensar-me novament a l’aigua, però no des de dins, sinó al costat d’ella i que millor manera de tornar a dansar en marees que navegándolas. I encara que sempre m’havien agradat els vaixells, inevitablement imaginava en la nàutica un món purament masculí, de vells mariners, on simplement, per raons socials i culturals, no encaixaria. Després de la motivació i insistència del meu amic, envieu un email a Escola Port i em vaig anotar en l’activitat ideal per al que jo estava buscant: Dones al Timó, en funció de provar un Curs Bàsic de Navegació a Vela. Des d’Escola Port seguim amb la iniciativa de Dones a l’Timó, disposats a reduir la bretxa de gènere. Participa i digues la teva de el curs de navegació a vela!

Com va començar l’experiència de el curs de navegació de Lili?

Felicitats! Vens a navegar? T’esperem a Dones al Timó! – deia el correu de resposta de l’escola. I hi vaig anar, amb una gran intriga i moltes ganes d’aprendre a navegar a vela. Vaig arribar al Port Olímpic on m’esperava un grup de 4 dones al costat d’un professor de l’Escola, Juan Manuel, àlies “Veneçuela”. Les meves companyes tenien la mateixa emoció que jo sentia. Esperança per participar i tenir una experiència increïble. Comencem amb un curs teòric en una de les aules, on abundaven nomenclatures i dibuixos de nusos bàsics i de virades i trabujades … tot un món nou per a mi ple d’il·lusions i ganes d’aprendre i estar a punt per enfrontar-nos el mar. Després de les històries i explicacions del per què de la importància de vent per al rendiment del veler, vam anar a conèixer l’embarcació: el “Veneçuela”, 1 J80 batejat, i no per coincidència, sinó en honor a qui ens portaria a navegar. experiencia curso de navegación a vela

Com va ser la sensació a bord, aprenent a navegar?

Ens vam dividir a cada costat del veler perquè el pes estigués equilibrat. Prenem les armilles salvavides, traiem els amarratges, el professor va encendre el motor i partim. Veneçuela va començar a recitar paraules tècniques com si fossin poesia. Es notava que és un apassionat pel que feia i això ens encoratjava a intentar-ho. Ens va presentar al nostre nou amic fidel, el vent, qui ens acompanyaria durant tot el matí. Totes estàvem atentes a les indicacions: “El vaixell ha d’estar aproado a el vent per hissar la vela … caçar l’escota … mirar el penell” Entre dos traiem la funda de la Vela Major, ajudem a aixecar la botavara i al costat de l’professor hissem la vela, desplegant el que ens donaria la possibilitat d’avançar. ¡Érem marineres! Si bé tot era desconegut, ens sentíem a gust. Els coneixements i l’experiència de l’professor es combinaven amb el poder de la natura donant lloc al fet que ens relajáramos mirant l’horitzó, però sempre concentrades i a l’espera del proper pas a seguir. Fluiem amb el mar. El millor moment va arribar. Una brisa s’acostava i Veneçuela ens va advertir que era el moment de virar. Al compte de “3”, cadascuna de nosaltres en la seva posició, vam canviar el rumb i vam aconseguir una maniobra que ens va donar confiança a seguir i a creure en nosaltres mateixes. Vaig decidir ser l’última a prendre el timó i quan ho vaig fer, finalment vaig trobar a la nena que havia estat i a totes les seves versions; a la piscina, al riu, al rem. Eren totes les meves versions, esperant-me … i les vaig abraçar, i ens vam tornar un.

Quina és la seva opinió sobre el curs de navegació?

“Perquè d’això tracta de ser una dona a el timó; de poder, d’esfondrar aquesta barrera del que creies impossible per empoderarte, de connectar amb el que buscaves en el teu interior per trobar-te i sentir-te lliure en un mar que et convida a l’aventura de ser única, a ser la teva millor versió a comandament” Atreveix-te, no et pensis que no pots. Gràcies Escola Port per aquesta experiència meravellosa. opinión curso de navegación a vela   Agraïm aquest bonic testimoni de Lilian Cali, que va realitzar el seu curs de navegació a vela bàsic a Escola Port el 9 de Novembre de el 2019.

Si tu també vols gaudir de la navegació, aprenent amb el nostre curs bàsic de vela, no dubtis en contactar amb nosaltres per sol·licitar la teva plaça.

T’esperem!