03 juny

2022

  • Per Escola Port
  • En Manteniment
  • Comentaris Desactivats

 

Parlàvem fa poc en el blog de la importància de les pintures antifouling i el seu paper en la prevenció de problemes en l’obra viva de la nostra embarcació.

I és que l’osmosi en un vaixell és la “malaltia” més temuda pels armadors.

En aquest post analitzem en profunditat aquesta patologia, entenent per què ocorre i com prevenir-la.

 

Què és l’osmosi?

Atès que l’osmosi és un procés genèric i que succeeix en la naturalesa, l’estudiarem, per a després entendre com ocorre en les embarcacions.

Aquest fenomen es dona quan dos líquids (aigua) amb diferents concentracions de partícules o químics estan separats per una capa semipermeable.

El que passa llavors és que el costat del fluid amb menys concentració intenta, a través de la capa semipermeable, passar a l’altre costat, de manera que tots dos fluids s’equilibren en les seves concentracions de partícules.

Ósmosis barcos

Si féssim un experiment en laboratori, el resultat seria com el de la imatge.

El fluid amb menys concentració de l’esquerra, acabaria filtrant-se al costat dret, acabant tots dos compartiments amb la mateixa densitat.

 

Què és l’osmosi en un vaixell?

Aquest mateix procés que acabem d’analitzar és el que passa en els cascs dels vaixells quan estan submergits.

Però vés amb compte, perquè aquesta és una patologia exclusiva de les embarcacions modernes construïdes amb resines de polièster reforçades amb fibra de vidre (PRFV).

Si bé els vaixells de metall o de fusta tenen altres problemes en les seves obres vives, mai sofriran d’osmosis.

Si recordem, l’obra viva d’un vaixell té 3 capes principals:

● El laminatge de fibra de vidre, compost principalment de resina

● La capa de gel coat que protegeix la fibra d’agents externs

● I la pintura antifouling que evita que algues i organismes s’adhereixin al casc

En un escenari ideal el gel coat i les capes de antifouling haurien de mantenir la fibra de vidre fora de l’abast de la humitat de l’aigua de la mar, però això no sempre és així.

 

Quan ocorre l’osmosi?

Com sabem, l’osmosi en un vaixell es pot donar quan l’aigua de mar penetra a través del antifouling i arriba a la capa de gel coat.

Aquest escenari el podem assimilar al que hem après unes línies més amunt.

Tindrem d’una banda la fibra de vidre amb una mica d’humitat (entre l’1% i el 3%) i altres compostos químics, separats per una capa semipermeable de gel coat. A l’altre costat estarà l’aigua de mar que ha penetrat per la capa de antifouling.

La humitat que es troba en el casc anirà reaccionant amb el temps amb la resina i els productes que el componen, resultant en substàncies amb una alta concentració de químics, molt diferent a la de l’aigua de mar que es troba per fora.

Així, si la humitat en el casc i la quantitat d’aigua que penetra a través del antifouling són prou altes, es començarà a produir el fenomen de l’osmosi en el casc.

Entre la resina i l’aigua de mar estarà el gel coat, que actuarà en aquest cas com la capa semipermeable.

 

Com detectar l’osmosi en un vaixell?

Si ha començat el procés d’osmosi en el casc, es generarà una forta pressió cap a l’interior de la resina fent que cada vegada més aigua penetri la fibra de vidre.

Evidentment, això ocorre en quantitats molt petites; tanmateix, pot arribar un moment en el qual la fibra de vidre no pugui absorbir més aigua sense expandir-se.

Qué es la ósmosis en un barco

 

Serà llavors quan apareixeran les característiques butllofes en la coberta, senyal inequívoc que la nostra embarcació pot sofrir d’osmosi.

No obstant això, existeixen maneres de detectar la patologia i actuar abans que les conseqüències siguin greus.

 

Quina és la millor manera de prevenir l’osmosi?

El principal problema amb l’osmosi en el casc d’un vaixell és que pot posar en perill la seva integritat estructural sent una reparació sens dubte costosa.

Així, la millor manera de prevenir aquesta patologia seria, directament, treure el vaixell de l’aigua si es tracta d’una embarcació que sempre està en l’aigua, ja que les embarcacions transportables o les que passen almenys 2 mesos en escar no solen patir-ho.

La millor manera de prevenir l’osmosi és realitzar una avarada anual i fer un bon manteniment de l’obra viva assegurant un bon estat de les capes de gel coat i antifouling.

Si s’aplicara una nova capa de antifouling,  abans caldrà revisar l’obra viva a la recerca d’inflaments, que poden començar des dels 2-3 mil·límetres i poden arribar fins als 6 cm.

Es pot, també, utilitzar algun higròmetre o mesurador d’humitat per a determinar quanta humitat ha pogut penetrar en el laminatge; si els valors són massa alts, estarem davant un risc d’osmosi.

En la Escola  Port recomanem que, si veieu que la vostra embarcació té aquestes butllofes, intenteu punxar una d’elles amb un objecte punxant, sense molta pressió, el just per a veure que hi ha dins i si surt del seu interior un líquid amb olor d’àcid, serà el senyal que pot existir un principi d’osmosi i heu de cridar a un professional perquè us valori l’estat general de l’obra viva i poder procedir a la reparació.

Aquesta operació l’hauria de fer un expert qualificat atès que serà necessari remoure el antifouling per a prendre la mesura directament sobre el gel coat i determinar el procediment a seguir, que normalment implicarà escatar tota l’obra viva, llevant el gel segellador.

 

Com tractar l’osmosi vaixells

Com dèiem, la reparació per a sanar els problemes d’osmosi en l’obra viva és costosa.

És un procés en el qual necessitem arribar a les zones danyades del laminatge de fibra de vidre per a reparar-les, permetent un temps d’assecat llarg, per a finalment tornar a recobrir amb gel segellador i pintura palesa.

A grans trets, el procés de reparació de l’osmosi seria el següent:

● Eliminació de capes de antifouling i gel coat mitjançant doll de sorra o escatat i sanejament de les butllofes.

● Rentades freqüents amb aigua a pressió per a dissoldre i eliminar els químics generats per l’osmosi.

● Fase d’assecat que pot durar entre 6 i 12 mesos, amb controls d’humitat periòdics.

● Imprimació amb resina d’epoxi per a allisar les butllofes i garantir l’adherència del antifouling.

● Cabado amb gel coat i antifouling.

És una reparació que cal realitzar amb detall i preferiblement per un professional, atès que l’escatat i l’aplicació dels compostos implica precisió en els gruixos.

Una vegada completada la reparació i seguint les recomanacions de manteniments anuals, el casc hauria de lluir com a nou durant molts anys més sense problemes.

Tanquem aquí un post molt complet i detallat on hem après què és l’osmosi en vaixells, començant per comprendre el detall en procés físic.

Una vegada entès, hem après a com identificar l’osmosi en un casc i les millors maneres per a prevenir-lo i reparar una embarcació de fibra que sofreixi aquest problema.