12 ag.

2021

Al món nàutic és molt habitual veure persones que tenen el seu propi vaixell, de motor o de vela, que porten anys navegant i ho passen malament cada vegada que faran maniobres de navegació al port, en no tenir un esquema clar de com ha d’actuar a l’hora de fer la maniobra d’amarratge o de moure’s pel port amb trànsit. També és normal que persones que acaben d’obtenir la seva titulació nàutica, no se sentin preparats per fer maniobres de navegació de forma autònoma. Per això, és molt important en tots dos casos realitzar pràctiques de perfeccionament en maniobres de navegació.

A Barcelona, ​​al Port Olímpic, Escola Port ofereix aquests cursos pràctics als seus alumnes, als alumnes d’altres escoles oa particulars que vulguin aprendre i puguin fer aquests cursos pràctics de perfeccionament amb les embarcacions de pràctiques de l’escola i amb els professors de escola.

Què es pot aprendre en un curs de perfeccionament a maniobres de navegació?

Com el mateix nom indica: a les “Pràctiques per guanyar confiança“, se li donen diferents consells a l’alumne perquè pugui realitzar qualsevol maniobra en les diferents condicions de vent i en diferents llocs on amarri. En tan sols 2 hores o 3 hores (si es vol també fer maniobra de fondeig fora de port) se li ensenyen procediments clars per fer les maniobres d’amarratge dins del port, maniobres d’atracament en benzinera, aprendre a navegar marxa enrere amb seguretat, maniobrar en canals estrets, etc.

És possible aprendre les maniobres de navegació de manera autònoma a base d’hores de navegació?

Una persona pot aprendre a fer maniobres per si mateix, però corre el risc de fer-les d’una manera equivocada i tota la vida continuarà fent les maniobres malament. Per això és important aprendre a fer bé les maniobres des del principi amb algú que et corregeixi les errades. A partir d’aquí serà més fàcil per a l’alumne anar millorant les maniobres amb tot allò que aprendrà en aquest curs pràctic.

És normal veure, com indicava al primer paràgraf, persones que porten molts anys navegant amb el seu propi vaixell que segueixen realitzant les maniobres de forma erroni. En aquests casos, cada vegada que arriben al port se senten crits a bord perquè ningú no els ha ensenyat mai un esquema clar de com fer la maniobra d’atracament amb les diferents condicions de vent. En veure que les maniobres no surten bé, resolen la maniobra a base de crits i de molt estrès, quan aquestes maniobres són fàcils de fer si se sap com. Cada maniobra necessita tenir en compte a cada tipus de condicions de vent i de posició de l’amarratge.

Puc aprendre aquestes maniobres de navegació a l’escola nàutica amb les pràctiques del títol?

A les escoles s’ensenyen de forma grupal i no hi ha dubte que aprenen i obtenen la seva titulació, però l’important d’aquestes pràctiques de reforç per guanyar confiança és que l’alumne està només amb un professor durant aquestes dues o tres hores que dura la classe. Això no és possible fer-ho a les pràctiques oficials, ja que són grups d’alumnes i cal impartir un temari complet, no només de maniobres.

És més difícil fer les maniobres en un veler o en una llanxa de motor?

Podem considerar que el més senzill per maniobrar és una llanxa de motor amb dos motors, mentre que el més complicat de maniobrar és una llanxa de motor amb un sol motor. Els velers tenen una dificultat que podem considerar al mig de les dues anteriors. A més, hem de tenir en compte la mida de l’embarcació, ja que no hi ha dubte que com més gran és l’embarcació, més dificultat. Tot i que les embarcacions grans disposen de més mecanismes per facilitar les maniobres, el principal és l’hèlix de proa.

A Escola Port ensenyem als nostres alumnes que realitzin les maniobres com si no tinguessin hèlix de proa ja que sí que només aprenen a fer maniobres amb aquest instrument i els falla, no sabran com reaccionar. Per això, és millor aprendre primer sense ella i després ensenyar-los a fer servir l’hèlix de proa (només en vaixells de més de 13 mts).

En quin tipus d’embarcacions es fan les pràctiques de perfeccionament?

El més lògic és aprendre a fer-les en vaixells d’eslora 8 metres de motor i 11 metres de vela. Escola Port utilitza les embarcacions a motor de la marca Vanguard DR 7,60 per a classes amb un motor i en vela amb els velers Jeanneau Sun Oddysey 36. L’alumne/a també podrà realitzar a l’escola altres cursos pràctics amb embarcacions més grans com els velers Jeanneau Sun Oddyssey 40 i 42 o embarcació a motor amb dos motors com l’embarcació Vanguard DR 7,60 amb 2 motors de 100CV

Quina és la diferència entre fer maniobres amb vaixells que tenen canya de timó o amb roda de timó?

Als alumnes els sol resultar més fàcil fer servir la roda del timó perquè és molt similar a conduir un cotxe, però és important que aprenguin a fer servir també embarcacions amb canya de timó. D’aquesta manera, estaran preparats quan l’hagin d’utilitzar, bé perquè lloguen una embarcació que només té canya de timó, o bé perquè el mecanisme de desmultiplicació de la roda de timó s’avaria i es veu obligat a fer servir la canya d’emergència que tenen totes les embarcacions.

La principal diferència és que la roda divideix la força del timó i la canya és directa. Per tant, la força del timó arriba directa a les mans de la persona que el porta. Per això, als vaixells amb canya el patró sent millor a la mà les reaccions del veler als canvis del vent, al trimat de les espelmes i als vaixells amb roda no se senten les mateixes sensacions.

És recomanable, per tant, aprendre a navegar amb canya de timó. A l’Escola Port comptem amb els velers J80 de 8 metres d’eslora equipats amb motors elèctrics. L’alumne tindrà l’oportunitat de maniobrar i navegar en un veler ecològic d’aquestes característiques, totalment autosuficient i aprendre a fer servir la canya.

Com puc reservar aquestes pràctiques de perfeccionament de maniobres de navegació?

Al web de l’Escola Port s’ofereixen les dues opcions: la de realitzar pràctiques de 2 hores només de maniobres al port o de 3 hores (dos i mitja a motor) si es vol fer també fondeig fora del port. Les pràctiques es fan a la base de l’escola al Port Olimpic de Barcelona i aquest és l’enllaç per a la reserva:

LLOGUER VAIXELL PRÀCTIQUES INDV.