12 ag.

2019

Si ets nou al món de la nàutica i vols un títol nàutic d’esbarjo, és a dir, “un carnet de vaixell”, el primer que has de tenir en compte són els requisits per poder-ne iniciar la tramitació.

Has de saber que hi ha cinc titulacions diferents i que es determinen per l’eslora de l’embarcació i la distància a la qual es pot navegar. Aquestes són, des de la més bàsica a la més completa:

Un altre aspecte important és que sàpigues què és una embarcació d’esbarjo. Segons la legislació actual una embarcació d’esbarjo és tota embarcació, sense importar el seu mitjà de propulsió, el casc tingui una eslora compresa entre 2,5 i 24 metres utilitzada per a fins esportius o d’esbarjo.

Requisits per a tramitar un títol nàutic d’esbarjo:

  • Tenir un document nacional d’identitat, NIE o passaport, en vigor.
  • Tenir l’edat requerida: 16 anys (amb autorització del representant legal) per a la Llicència de Navegació o el PNB i ser major de 18 per a la resta de títols.
  • Comptar amb les aptituds psicofísiques requerides. Demostrable mitjançant un certificat mèdic nàutic.
  • Completar unes pràctiques obligatòries en una escola homologada.
  • Aprovar examen teòric (tret de la Llicència de Navegació, que no requereix examen).
  • El procés total per treure títol nàutic d’esbarjo et suposarà aproximadament, depenent del títol, des d’un parell de dies a uns 4 mesos, i pel que fa a preus des de 160 fins a 1400 €. Els preus varien segons la comunitat autònoma i l’escola que triïs per fer la teva preparació.

Un cop has decidit treure’t el teu títol nàutic, aquests són els passos a seguir:

BUSCAR UNA ESCOLA NÀUTICA
Obtenir un títol nàutic a través d’una escola homologada i reconeguda és el més recomanable. Les pràctiques, tant les obligatòries com les complementàries, únicament es poden realitzar en una escola nàutica homologada. No hi ha la possibilitat de realitzar les pràctiques de navegació en un vaixell d’ús personal i en el cas de les pràctiques de ràdio, encara que siguis radioaficionat o disposis d’un simulador no seran vàlides aquestes pràctiques. Hi ha la possibilitat de fer la preparació teòrica per lliure, sense un instructor que t’orienti i resolgui els dubtes, però hi ha molts recursos disponibles.

Consulta amb amics i familiars, segurament ells podran recomanar alguna escola o busca a internet i les xarxes socials per trobar una escola nàutica propera i que ofereixi garanties. Segurament trobaràs valoracions i opinions d’alumnes sobre alguna escola nàutica a la teva zona.

Has trobat una escola? informa’t bé sobre la quantitat d’hores de formació que imparteixen, el material didàctic, la flexibilitat horària, suport online, les hores de pràctiques, el perfil dels instructors, preus i càrrecs extra, els mitjans de què disposen i la seva reputació. Compara preus, durada i tipus d’embarcació, per triar la millor opció.

INICIAR LES PRÀCTIQUES
A diferència del carnet de conduir cotxes, per obtenir un títol nàutic és indiferent l’ordre en el qual es realitzi la formació. En molts casos és molt recomanable començar per les classes pràctiques. En general les pràctiques de navegació estan enfocades a la navegació segura, conèixer l’embarcació, fonaments del reglament, atracament i desatracament, etc. Segons el nivell del curs cada vegada són més hores de pràctiques en les quals s’aprofundeix en coneixements i maniobres més complexes. Les pràctiques no tenen examen, l’avaluació de les pràctiques la fa l’instructor qui al final de cada sessió, segons un estricte criteri, certifica que ets apte o no.

És important que sàpigues que aquestes pràctiques no són per ensenyar-te a navegar. A les pràctiques coneixeràs els fonaments bàsics de la navegació segura i maniobres importants, a més, elements de seguretat, cordam, etc. Però navegar de veritat només s’aprèn amb moltes hores de mar, per això et recomanem contractis hores extra de pràctiques en diferents horaris i condicions meteorològiques, tant de dia com de nit.

CLASSES TEÒRIQUES
Els manuals, llibres, vídeos o tests en línia per estudiar, poden ser suficient per aprendre tota la teoria. Abans de presentar-te a l’examen oficial és recomanable fer classes teòriques presencials. En general els bons i experimentats professors de les escoles homologades coneixen perfectament el temari, les preguntes més freqüents dels exàmens, trucs mnemotècnics i t’aportaran els recursos necessaris perquè comprenguis al detall cada unitat teòrica.

3B. TEST TEST TEST

Abans de presentar-te al examen és molt recomanable que facis com més tests i simulacres d’examen millor.

REALITZAR L’EXAMEN
Gairebé cada mes hi ha una convocatòria d’examen. Cada comunitat autònoma té atribucions sobre els exàmens i les expedicions, per tant hi ha diferències entre uns i altres (per aquest motiu cada escola adapti el seu temari als exàmens de la seva comunitat).

Recorda que abans de cada convocatòria d’examen hi ha una data límit per apuntar-se i que s’han de pagar unes taxes específiques. Aquesta taxa val només per a una convocatòria, si no ets apte i has de repetir i tornar a pagar, si no us presenteu perds les taxes.

Els exàmens són tipus test dividits en unitats o mòduls. Cada pregunta té 4 possibles respostes, si dubtes en alguna no la deixis en blanc, una resposta en blanc és una resposta incorrecta.

Després de l’examen es publiquen els resultats preliminars amb plantilles de correcció i passats uns dies es publiquen els resultats definitius.

CERTIFICAT MÈDIC NÀUTIC
Un cop aprovat l’examen i completades totes les pràctiques, per tramitar el títol, cal realitzar un test psicotècnic. Per això, haurà d’anar a un centre de reconeixement de conductors i abonar el pagament (entre 40 i 80 euros). El reconeixement, consta d’un examen general de salut, un test de visió i audició. Aquest certificat ha de determinar si ets apte per governar una embarcació. Aquest certificat s’ha de presentar en físic per poder tramitar el teu títol nàutic d’esbarjo.

TRAMITAR L’EXPEDICIÓ
Després d’haver aprovat l’examen i completat les pràctiques, obligatòries i / o complementàries, pots sol·licitar l’expedició del teu títol ja sigui a títol personal mitjançant cita prèvia amb l’administració o mitjançant la teva escola nàutica, en tots dos casos s’han d’pagar taxes d’expedició. Habitualment les escoles nàutiques realitzen el tràmit telemàtic amb l’administració i una vegada conclòs t’enviaran, via correu electrònic, un títol provisional amb el qual podrà començar a navegar. Aquest títol provisional té una validesa de sis mesos. Podràs signar i recollir el teu títol definitiu una vegada que estigui a punt.

NOTA:

A partir del canvi de legislació en 2014 els títols nàutics deixen de ser un carnet plàstic i passen a ser un foli Din A4 de paper timbrat. AQUESTS NO ES PODEN FOTOCOPIAR NI PLASTIFICAR, S’HAN DUR A BORD SEMPRE ACOMPANYATS DE LA DOCUMENTACIÓ D’IDENTITAT I TOTS ELS PAPERS DEL VAIXELL.