07 gen.

2020

Coneixes les noves atribucions de Capità de Iot?

El títol de Capità de iot ara permet realitzar activitats comercials amb una embarcació d’esbarjo com capità de iot PRO.

Al juliol de 2019 es va publicar al BOE el Reial Decret pel qual s’estableixen habilitacions annexes a les titulacions nàutiques per al govern de les embarcacions d’esbarjo ia partir de llavors es crea el capità de iot PRO.

El Capità de iot PRO, amb habilitacions professionals limitades, es pot considerar la porta d’entrada al PPER, fins ara, el títol més complet per treballar amb embarcacions d’esbarjo.

Capità de Iot és la titulació de més rang de totes les titulacions espanyoles per a la navegació d’esbarjo i permet el govern de tot tipus d’embarcacions i vaixells d’esbarjo sense límit d’eslora ni de distància de separació de la costa. Les úniques limitacions que té aquesta titulació són el nombre de passatgers que vagin a anar a bord, un màxim 12 sense comptar la tripulació, i l’arqueig brut * que ha de ser inferior a 3000 GT.

Quines són les noves atribucions del Capità de Iot?

Les noves atribucions del Capità de Iot són professionals, és a dir, habilitacions que permeten realitzar activitats comercials amb una embarcació d’esbarjo de fins a 24 metres d’eslora a una distància màxima de separació de la costa de 5 milles. Entre altres aquestes són algunes de les activitats que pot realitzar un capità de iot PRO:

 • Realitzar excursions turístiques amb fins a 6 passatgers.
 • Fer sortides de pesca d’esbarjo.
 • Traslladar embarcacions entre ports.
 • Governar embarcacions de socorrisme a les platges.
 • Transportar subministraments a altres embarcacions.
 • Fer proves de mar amb embarcacions i motos nàutiques.

Quines són les diferències entre capità de iot PRO i el PPER?

La quantitat de passatgers i la distància de separació de la costa són les principals diferències, pel que fa a atribucions entre una titulació i l’altra, sent superiors les de l’PPER.

El temps i dedicació per obtenir cadascuna és una altra diferència important. Per ser capità de iot PRO n’hi ha prou amb tenir el títol expedit amb les seves atribucions complementàries i tenir el certificat STCW de Formació Bàsica en Seguretat.

Per assolir el PPER,a més de tenir expedit el títol de capità deiot,s’han de realitzar quatre cursos professionals STCW – Formació Bàsica en Seguretat, Operador Restringit de l’SMSSM, Formació sanitària específica inicial i Pots rescat No Ràpids – aprovar un examen oficial de la DGMM que es realitza 2 cops a l’any a Madrid i passar el reconeixement mèdic d’embarcament.

Quines diferències hi ha entre les atribucions del PPER i les del Capità de Iot PRO?

El PPER A pot navegar com a professional en embarcacions de motor de fins a 24 metres d’eslora i fins a 60 milles de la costa amb 12 passatgers (més la tripulació), a més, pel que fa a formació pot ser instructor de pràctiques homologades dels títols d’esbarjo : LN, PNB i PER.

D’altra banda, El PPER B té les mateixes atribucions que el PPER A però a més pot separar-se fins a les 150 milles de la costa i impartir pràctiques de Ràdio en els cursos PNB i PER. El PPER B s’obté realitzant un curs STCW addicional d’Operador General de l’SMSSM.

El capità de iot PRO podrà navegar professionalment embarcacions de motor i vela de fins a 24 metres d’eslora amb un màxim de 6 passatgers (tripulació inclosa) en un radi de 5 milles del port base. També podrà realitzar trasllatsd’embarcacions,sense passatgers, entre ports arreu del país aconseguint una distància màxima de 5 milles en paral·lel de la costa.

Comparativa d’atribucions entre PPER i CI PRO

  CY PRO PPER A PPER B
Passatgers 6 12 12
Distància de la costa 5 mn 60 mn 150 mn
Pràctiques de navegació X LN – PNB – PER LN – PNB – PER
Pràctiques de Ràdio X X Ràdio PNB – PER

Quines atribucions complementàries ha de tenir un Capità de Iot per ser PPER o capità de iot PRO?

A un capità de iot per convertir-se en PPER no li calen d’atribucions complementàries,en aquest cas VELA,però només podrà governar professionalment embarcacions a motor.

Per ser capità de iot PRO és un requisit expedir el títol de capità de iot amb totes les atribucions obligatòries icomplementàries,pel que està habilitat per governar embarcacions a motor iavela.

Quin és el temari de el curs Capità de iot i en quina escola puc fer-lo?

El curs de capità de iot consta de dos mòduls dividits en quatre unitats teòriques:

 • Mòdul de navegació – 40 hores
  • UT1 – Teoria de la Navegació.
  • UT2 – Càlcul de navegació.
 • Mòdul genèric – 9 hores
  • UT3 – Meteorologia – 6h.
  • UT4 – Anglès – 3 h.

Escola Port | Formació Professional de la Mar, a Barcelona, realitza un curs de preparació per a l’examen de Capità de Iot modular i econòmic, de manera que l’alumne podrà assistir i pagar només per les unitats teòriques que desitgi i podrà estudiar pel seu compte la resta dels temes, estalviant així el cost dels mòduls que fa per lliure. El curs complet amb tots els mòduls té una durada de 49 h.

A més, Escola Port ofereix en obert (gratuït), el suport online des de la seva plataforma en obert www.aulanautica.org en què es disposa de tot el temari, exàmens, tests i vídeos explicatius.

L’escola programa cursos durant tot l’any, tant d’esbarjo com professionals STCW, no requereix formar un grup mínim per realitzar-los i no es cancel·len mai, de manera que persones que no viuen a Barcelona poden programar-se amb més facilitat i reservar vols econòmics a la ciutat.

Aquests cursos són molt demandats perquè, a més de comptar amb un planter d’instructors de primera línia i recursos d’última generació per a impartir les classes, s’ofereixen packs de formació amb preus molt atractius.