12 oct.

2019

Tendim a pensar que el sector nàutic és un sector masculí, un món per a homes en què les dones no tenen massa cabuda. No hi ha res més lluny de la realitat que aquesta generalització. Les oportunitats en el sector estan molt repartides i és un àmbit que requereix la presència de dones en moltes de les posicions que s’ofereix. És el sector nàutic un sector masculí? Descobreix l’opinió d’una de les nostres alumnes!

El sector nàutic un sector masculí?

Vaig arribar a Barcelona fa 9 anys i vaig començar a treballar en un hotel 5 * mentre estudiava.

Després de 7 anys treballant en el mateix hotel i trobant-me estancada en un lloc de treball on no em veia créixer vaig decidir donar-li un gir a la meva vida i començar a estudiar per poder treballar de marinera. 

Em vaig informar en diverses pàgines per veure quin tipus de treball m’interessaria més, i entre totes les pàgines que vaig llegir i les experiències de gent que vaig conèixer, el que més m’atreia era ser marinera en iots privats. Implica viure al iot compartint cabina amb companys, ajudar el patró / capità en les maniobres, si es fan activitats nàutiques ajudar els clients a pujar i donar les normes de seguretat, depenent de les empreses i de la mida del vaixell, els mariners s’encarreguen també del servei i de la neteja de l’interior.

Com formar-se en el sector nàutic sent dona?

Vaig buscar escoles nàutiques a Barcelona i vaig trobar a Escola Port, vaig anar a visitar-los perquè m’assessoraran i em van aconsellar fer 3 cursos, els que comunament es diu STCW95 o STCW10 a les ofertes de treball: Formació bàsica en seguretat, Formació bàsica en protecció marítima i Bucs de passatge.

Els cursos van ser molt divertits així com instructius, la part que més em va agradar va ser la de pràctiques de supervivència a la mar en la Formació bàsica en seguretat, i el bon ambient que hi havia a cada grup. De fet segueixo en contacte amb diversos companys, ens ajudem cadascú a trobar feina, aquest estiu no s’ha quedat ningú amb els braços plegats. L’escola també disposa d’una borsa de treball i ens va ajudar en la nostra recerca amb els contactes que tenen.

El meu primer dubte abans de fer aquest canvi radical va ser: ¿Serà un treball massa dur físicament per mi? Per què hi ha tan poques dones en aquest sector? Hi haurà un ambient masclista?

La meva experiència en el sector

El que vaig trobar per la meva gran sorpresa va ser tot el contrari. Sí, és un treball físic, però és també molt agradable, el contacte amb el client, estar al mar cada dia, poder trobar-se amb la seva fauna (dofins, balenes, tortugues …), i les relacions entre companys de treball són molt positives i proactives.

Realment recomano a qualsevol persona que li agradi el mar i es trobi en una situació semblant fer el mateix. No importa el gènere, sinó les ganes! Per això, si em preguntes si és el sector nàutic un sector masculí? La meva resposta és clara: NO.

Sole Carpaneto