Com treballar en un creuer?

Treballar a un creuer és sens dubte és un dels millors treballs si ets un apassionat dels viatges i del mar. Són pocs els que poden dir que poden guanyar-se la vida coneixent món i cultures viatjant al voltant del planeta en un vaixell de més de 200 metres i amb més de 4000 persones a bord.

És un treball diferent de la resta i no està fet per a tothom. Hi ha certes consideracions que cal tenir en compte, que des d’aquest article mirarem d’explicar i guiar tothom que estigui pensant a fer el pas i embarcar-se en aquest apassionant sector.

Navegant en un gran creuer coneixeràs món, trobaràs diversió, gent de tots els països i cultures, aprendràs idiomes i coneixeràs llocs que probablement no imaginaves, però a més has de tenir un treball ja que tindràs una funció a bord del vaixell. Has de tenir en compte que viuràs en un espai reduït, la teva cabina, i estaràs lluny de la teva família de vegades per llargs períodes de temps.

Hi ha una gran varietat i llocs de treball a bord d’un creuer, la veritat és que pràcticament la mateixa varietat que pot haver en una ciutat o en un complex hoteler de grans dimensions. Treballs com a hostessa de creuer, cambrer de creuer, mariner, cuiner de creuer, mecànica, administrativa, etc.

A aquesta gran varietat de llocs cal sumar els específics del sector marítim que s’ocupen del bon funcionament i govern del creuer , l’àrea de pont (responsables de la gestió, navegació i govern del vaixell) i l’àrea de màquines (responsables de la gestió i bon funcionament de tot el sistema de propulsió del vaixell).

Quins són els requisits per treballar en un creuer?

Els requisits per treballar a bord d’un creuer variaran en funció de la companyia i el lloc, tingues en compte que hi ha companyies de creuers a tot el món. No obstant això, la majoria d’elles sol·liciten el següent:

Domini d’idiomes en un creuer

El coneixement de l’anglès és imprescindible , ja que és essencial per a treballar en un creuer amb companys i passatgers de diferents nacionalitats. En funció del lloc, es requerirà, més o menys nivell, així com altres idiomes, normalment dues més de la Comunitat Europea.

Disponibilitat horària

Cal tenir certa disponibilitat per embarcar i estar períodes de temps fora de casa. El temps d’embarcament sol ser de 3 a 6 mesos, i en ocasions fins a 8 mesos.

Formació professional marítima

Acreditar formació específica relacionada amb el lloc és imprescindible, com en qualsevol altre treball, en aquest cas hi ha una formació marítima obligatòria. Aquest tipus de formació és imprescindible per poder accedir a qualsevol lloc a bord. Els estudis no estan relacionats amb el lloc de treball sinó amb les responsabilitats a bord. En casos d’emergència, incendis, abandonament, ajuda sanitària i control de multituds com situacions més rellevants una formació competent pot marcar diferències. En el sector aquest ensenyament és coneguda com STCW (Conveni internacional sobre normes de formació, certificació i vigilància per a la gent de mar) i s’imparteixen en centres homologats per la DGMM i l’ISM.

Per treballar en un creuer cal haver obtingut 3 certificats de suficiència, com a mínim, i depenent de les responsabilitats o funcions algun més.

 

Quins cursos necessito per treballar en un creuer?

Els indispensables són: el curs en Formació bàsica en seguretat, el de Vaixells de passatge i el de Protecció marítima . Si el teu lloc laboral abasta més responsabilitats i funcions a bord necessitaràs també realitzar el curs de Pots de rescat no ràpids i el de Formació sanitària inicial .

Després de la realització del curs de Formació Bàsica en Seguretat podràs expedir el certificat d’especialitat, així com la llibreta marítima que et atorguessin el dret a realitzar una revisió mèdica gratuïta per l’Institut Social de la Marina i que serà obligatòria presentar per al lloc laboral que es vulgui accedir a bord de qualsevol vaixell.

 

Quin contracte laboral he de aconseguir per treballar en un creuer?

Els contractes laborals poden ser molt diversos, els més comuns són contractes regulats per la Unió Europea on la companyia regint-se per la normativa laboral del seu país fa les retencions pertinents i ingressa el salari en el compte de l’empleat.

Hi ha altres contractes coneguts com contractes internacionals on la companyia fora de la Unió Europea paga íntegrament el salari a l’empleat sense retencions pel que l’empleat té l’opció de cotitzar voluntàriament al seu propi país o realitzar l’acció que creguis convenient per a la seva subsidi en cas d’atur o jubilació quan arribi. En aquest últim cas les companyies solen pagar cada 15 dies.

Esperem que tota aquesta informació et serveixi d’ajuda per aconseguir treballar en un creuer. Pot ser un treball ideal si estimes el mar, si t’encanta viatjar o si t’encanta conèixer gent nova.