14 des.

2019

Els equips de radiocomunicacions són un dels elements de seguretat indispensable a bord, encara que no se’ls hi sol prestar l’atenció suficient, ni valorar la seva importància fins que ens veiem obligats a usar-los.

Importància dels equips de radiocomunicacions

Avui en dia, a gairebé cap persona se’n va de viatge sense el seu telèfon mòbil. S’ha normalitzat el sortir a navegar amb ell, ja sigui per parlar per whatsapp, fer una trucada, consultar la predicció marítima,obtenir qualsevol tipus d’informació a internet o fer-se selfies i pujar les fotos a les xarxes socials. Però, ens hem plantejat l’abast d’aquests dispositius a bord? Quina cobertura tenen en el mar els equips de radiocomunicacions?

Avantatges de la ràdio a bord

El cert és que avui dia no podem assegurar el seu abast. Que tinguem cobertura o no dependrà fonamentalment de la zona en la qual ens trobem i dels serveis facilitats pel nostre operador enterra.El que sí és segur és que els equips radiotelefònics estan a bord per algun motiu. El principal, garantir la nostra seguretat. I per a això disposem en un primer moment dels equips de VHF ja siguin portàtils o d’instal·lació fixa.

Mitjançant els equips VHF podem establir comunicacions amb altres embarcacions, amb les estacions costaneres i amb els Centres de Coordinació de Salvament Marítim. A més, amb una emissora a bord, podem rebre i transmetre informació sobre seguretat marítima com meteorologia, avisos als navegants i sol·licitar assistència (ja sigui un remolc, un consell mèdic, una urgència o en el pitjor dels casos demanar auxili).

¿Ràdio a bord o telèfon mòbil?

Tenint en compte que els equips de VHF (ràdio a bord) són més senzills de manejar que un telèfon mòbil i l’ús de la mateixa ésgratuït.Per què ens sentim insegurs a l’hora d’usar-los?

Només hem de tenir en compte algunes premisses bàsiques:

  1. manejar adequadament: és tan senzill com escoltar abans de parlar i pressionar el PTT per transmetre i deixar-lo anar per rebre, com si enviéssim un àudio en WhatsApp.
  2. Conèixer l’ús dels canals: hem d’estar sempre a l’escolta en ch16 encara que usem altres canals per comunicar-nos.
  3. El botó Distress s’usa només i exclusivament per Trucades Selectives Digitals de Socors: Cal mantenir-lo premut entre 3 i 5 segon per enviar la trucada.
  4. Provar els equips abans de fer-se a la mar.
  5. El patró o el capità de l’embarcació és el responsable dels equips de radiotelefonia.

Així doncs Per què no ens oblidem una mica més dels telèfons mòbils i fem un bon ús de l’emissora a bord quan necessitem contactar amb altres embarcacions o amb terra per la nostra seguretat i la de les persones que portem a bord?