Descarrega’t aquí les nostres activitats escolars    (PDF)

Barcelona és una ciutat històricament molt relacionada amb el mar. Inicialment pel comerç marítim, després per la pesca, la defensa de la ciutat d’atacs provinents del mar, etcètera. Aquesta relació, mantinguda fins als nostres dies, ha configurat la cultura i la història d’una ciutat, la qual no podem entendre sense el mar.

De la mateixa manera, la navegació a vela creiem que forma la persona en moltes facetes. S’exercita el treball en equip, la concentració, el predomini de la intel·ligència sobre la força, l’agilitat, la coordinació i que alimenta el companyerisme.

La navegació millora la formació d’una persona. Especialment d’algú que viu al costat del mar, ja que entendre el mitjà del qual, conscient o inconscientment, és particep. Per millorar en aquest àmbit proposem  un seguit d’activitats base perquè els més joves puguin iniciar-se en l’aventura de navegar.
1 – BATEIG DE MAR:

Participants: de 7 a 21 persones.

Lloc: Port Olímpic de Barcelona.

Durada: 2 hores.

Activitat: Navegació en embarcació tipus creuer. El vaixell serà manejat en exclusiva pels alumnes, dirigits per un instructor a bord.
Objectius pedagògics: Els alumnes aprendran la base del funcionament d’una embarcació a vela, sentiran l’empenta del vent, aprendran a portar el timó ia realitzar les maniobres bàsiques d’hissat i arriat de vela, virada, a ajudar en l’atracada i desatracada de l’embarcació, vocabulari bàsic i coneixeran les parts del vaixell.
2 – ACTIVITAT GRUMETS:

Participants: de 7 a 21 persones.

Lloc: Port Olímpic de Barcelona

Durada: 3 hores.

Aquesta activitat és un bateig de mar, descrit anteriorment, més un taller nàutic a triar pels participants.
3 – ACTIVITAT CULTURA NÀUTICA :

Participants: de 14 a 100 persones .

Lloc: Port Olímpic de Barcelona

Durada: 4 hores.

Activitat: Explicació del funcionament d’un vaixell de vela, navegació en creuer, taller de nusos, taller del port i taller d’orientació a la mar.

Objectius pedagògics: Transmetre diversos vessants culturals , tècniques i d’habilitat . Els alumnes sortiran amb una idea general de la importància de la vela en el desenvolupament de les cultures humanes i les seves civilitzacions, funcionament d’un port esportiu; aprendran a realitzar els nusos bàsics; aprendran a portar el timó d’un vaixell, nocions de reglatge de la vela i el vocabulari bàsic.
4 – GRANS NAVEGANTS:

Participants: de 7 a 21 persones .

Lloc: Port Olímpic de Barcelona

Durada: 6 hores.

Activitat: En aquesta activitat hi ha prevista una parada a mig dia d’hora i mitja per dinar.

Al matí s’explica el funcionament bàsic d’una embarcació de vela . Cada alumne tindrà assignat un lloc de treball en l’embarcació . Aquests llocs s’aniran rotant de manera que tot alumne i alumna passi per tots ells . La navegació tindrà una durada de quatre hores davant de la costa de Barcelona. Després de la pausa de mig dia, el grup realitzarà un taller nàutic a triar.

Objectius pedagògics: Els alumnes aprendran la base del funcionament d’una embarcació a vela, sentiran l’empenta del vent, aprendran a portar el timó ia realitzar les maniobres bàsiques d’hissat i arriat de vela, virada, a ajudar en l’atracada i desatracada de l’embarcació, vocabulari bàsic, coneixeran les parts del vaixell, aprendran quins són els llocs de navegació, adquiriran nocions de caçadors de vela i tindran l’oportunitat de conèixer diferents fars i marques que es troben durant la navegació.
5 – ACTIVITAT DE CONTINUÏTAT ESCOLAR:

Participants: de 7 a 21 persones.

Lloc: Port Olímpic de Barcelona

Durada: 3 mesos navegant dues hores per setmana.

Activitat: Navegació continuada enfocada com a curs de vela en creuer . Si l’activitat s’enfoca com a assignatura d’educació física , es proporcionaran tres notes: pràctica, teòrica i actitud. També a sol·licitud del centre, s’assistirà a una reunió d’avaluació.

Objectius pedagògics: els alumnes han de ser capaços de: reconèixer les diferents parts del vaixell diferenciant entre elements de flotació, direcció i impulsió; aparellar i desaparellar l’embarcació, escollir el millor caçat de vela; reconèixer els diferents rumbs a vela; dur a terme les maniobres de virada i trabujada coneixent el treball a realitzar en les diferents posicions de navegació, conèixer les normes de seguretat a seguir; tenir una lleugera idea d’orientació amb carta nàutica i compas de demores, conèixer quina és la preparació del vaixell en cas de meteorologia adversa, conèixer els diferents vents de la zona de navegació, conèixer el significat dels fars de la zona de navegació, conèixer el vocabulari bàsic i realitzar els nusos imprescindibles per al tipus de navegació que es durà a terme. L’objectiu últim és procurar la màxima autonomia dels alumnes en la navegació.
6 – TALLERS NÀUTICS:
1a – Taller de nusos : Prèviament s’expliquen les parts del cap, les característiques que han de tenir els nusos i realitzaran un quadre de nusos amb l’as de guia, ballestrinca, nus pla i nus de vuit.

2a – Taller del port: Es repartiran unes fitxes explicatives i per omplir. Acompanyats per un dels nostres instructors recorreran el port veient i explicant les seves parts , funcionament i estructura . Es durà a terme una petita introducció històrica dels ports a Barcelona.

3a – Orientació a la mar: Activitat d’aula . S’explicarà la història de l’orientació a la mar. Tot seguit es repartiran cartes nàutiques i els alumnes i les alumnes podran adquirir les tècniques bàsiques per orientar-se mitjançant una carta.

4a – Meteorologia: A l’aula s’explicaran els conceptes bàsics de meteorologia , valors i unitats a tenir en compte, el comportament de les masses d’aire, fronts , anticiclons i borrasques , vent de gradient i tèrmic. Durant l’explicació s’anirà omplint la làmina didàctica corresponent, s’interpretarà un mapa isobàric i es prendran les lectures d’una estació meteorològica per analitzar i predir la meteorologia del dia.
Es poden dissenyar a mida tallers de temàtiques diferents a petició del centre. Tots els tallers, així com les navegacions, s’adapten a l’edat dels alumnes.

L’edat mínima per navegar és de 7 anys. Sense límit per a activitats en terra. Per navegar, és obligatori saber nedar. Les activitats es complementen amb làmines didàctiques explicatives. Es poden dissenyar activitats a mida sota demanda.
NAVEGACIÓ SEGURA:

Al club es proporcionaran armilles salvavides homologats per Marina Mercant.

El club posa a disposició dels alumnes que ho desitgin jaqueta i pantalons impermeable.

Descarrega’t aquí les nostres activitats escolars    (PDF)